PRIMĂRIA COMUNEI GURA TEGHII – ANUNȚ IMPORTANT

de Stiri Buzau Media
Vă aducem la cunoștință faptul că in ultimii ani costurile cu colectarea, trasportul si depozitarea deșeurilor menajere au crescut considerabil datorită creșterii cantităților de deșeuri colectate, creșterea tarifului perceput la groapa de gunoi, corecții financiare impuse de Comisia Europeana (taxa de cogenerare) pentru fiecare tona de deșeuri depozitate la groapa de gunoi. Pentru acoperirea acestor costuri sunt doua posibilitati:
– Marirea taxei de salubritate pentru cetateni, asa cum au procedat majoritatea UAT-urilor (taxa fiind de aproximativ 20-25 lei /persoana/luna), dar aceasta soluție pe termen lung nu este viabilă si in fiecare an va fi marită, corelat cu costurile.
– Soluția viabilă din punctul de vedere al administrației locale este ca cetățeanul să colecteze corect fiecare fracție de deșeuri, să diminuăm cantitatea de deșeuri care se depozitează la groapa de gunoi si să creștem cantitatea de deșeuri reciclabile ( fractia uscata – peturi, sticlă, fier, lemn), pentru care costurile sunt zero. In felul acesta nu mărim taxa către cetățeni si contribuim la imbunătățirea mediului inconjurător.
Pentru a realiza aceste lucruri in următoarea perioadă vom proceda astfel:
– Vom distribui saci gratuiți,pentru a vă informa ce trebuie depozitat in sacii respectivi,vor avea desenați pe ei deșeurile acceptate.
– Vom verifica fiecare pubelă si cei care nu colecteaza corect vor fi avertizați prin marcarea pubelei cu o bulină rosie (neconfom);
– In urmatoarea saptamână, daca in continuare cetațeanul avertizat nu a respectat colectarea selectivă, deșeurile nu vor fi ridicate.
Operatorul de salubritate va ridica deșeurile doar daca proprietarul selecteaza corect.
Daca nu vom gasi intelegere la cetățeni in ceea ce priveste colectarea selectiva vom fi obligați să mărim taxa de salubritate.
Totodata precizăm faptul ca operatorul de salubrizare va ridica deseurile menajere doar cetățenilor care au achitat taxa de salubritate.