„Ţinutul Buzăului”, a devenit, oficial, Geoparc UNESCO

de Stiri Buzau Media

21 aprilie 2022 va rămâne un reper în istoria județului Buzău. „Ţinutul Buzăului” a devenit, oficial, Geoparc internațional UNESCO, al doilea din România, după „Ţara Haţegului”.

Distincția a fost oferită, joi, de către consiliul director al UNESCO, prin intermediul unei videoconferințe. Experții UNESCO au vizionat, mai întâi, un clip de prezentare a Ținutului Buzăului, după care un interpret din comuna Sărulești a oferit un moment artistic impresionant.

Vizibil emoționat, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a luat cuvântul și, în primul rând, a ținut să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la acest proiect. Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2007.  „Ținutul Buzăului” are și un logo, care va apărea pe toate materialele promoționale.

Reprezentantul UNESCO în România a declarat că evenimentul de joi, de la Buzău, este unul foarte important pentru turismul românesc. Brandul „Buzăul Land” va fi promovat la nivel național și internațional, la diferite târguri de turism. În acest context, proprietarii de hoteluri și pensiuni din zona de munte a județului se așteaptă la un număr mai mare de turiști. În același timp, rerezentanții HORECA și-au propus să ofere servicii de cazare la standarde și mai ridicate.

Încă din acest an, „Ţinutul Buzăului” va beneficia de un buget anual. O parte din buget va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă, din fondurile Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”, prin donații și sponsorizări.

La evenimentul de joi, de la sediul Consiliul Județean, a fost prezent și Marcel Ciolacu, președintele PSD, buzoian de origine. În prima parte a zilei, Marcel Ciolacu și zeci de membri PSD Buzău au participat la plantarea unor copaci pe raza comunei Țintești, acțiune de împădurire prin care s-a celebrat „Ziua Internațională a Pământului”.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții pitorești ale Ținutului Buzăului din zona de curbură a Carpaților. Joi, alături de „Buzău Land”, alte 7 regiuni din lume au devenit georparcuri internaționale recunoscute de UNESCO.

Știri despre: ,