Artiști buzoieni profesioniști: STELUȚA DIMA

de Stiri Buzau Media

Este cadru didactic titular – secția GRAFICĂ , la Liceul Margareta Sterian din Buzău, absolventă a Facultății de Arte Plastice ”George Enescu” din Iași, cu ”master” la aceeași facultate, specializarea GRAFICĂ.

Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Buzău.

Are un CV fabulous, de parcă ar fi trăit, mulți, mulți ani.

A participat la expoziții colective, începând cu anul 2007:

2007- Expoziție de Grafică – Galeriile de Artă ,,Tonitza 2000” Iași;

2007- Expoziție de Benzi Desenate ,, Monde de la BD”– “Centrul Cultural Francez”, Iași;

2009 – Expoziție de Grafică – tehnică mixtă “Colaj 4”, Casa de Cultură “Mihai Ursachi”, Iași;

2012 – Bienala Națională “Ion Andreescu”- Galeriile de Artă “Ion Andreescu”, Buzău;

2013- ,,After Emotions “– Salonul Național de Artă Plastică ,,Atitudini Contemporane”- Galeria ,,Theodor Pallady”- Iași;

2013- Salonul Artelor- ,,Temeiuri” Sala ,,Constantin Brâncuși”- Palatul Parlamentului, București;

2014- Salonul de Vară- ,,Casa Expozițiilor”- Călărași;

2014- ,,Salonul Național de Plastică Mică” editia a XV-a – Galeriile de Artă- Brăila.

2015- Salonul Plastică Mică- Brăila

2015- Salonul Artelor- ,,Temeiuri- Elodiul frumuseții ca înfățișare a binelui” Sala ,,Constantin Brâncuși”- Palatul Parlamentului, București;

2015- ,,Temeiuri- Elodiul frumuseții ca înfățișare a binelui”- Pitești

2015- Expoziția ,,Maguta Art”- Galeriile de Arta “Ion Andreescu”, Buzău

Saloane anuale Galeriile “Ion Andreescu”, Buzău 2012-2015

Expoziții personale pe plan Național:

2014- Expoziție de Grafică ,,Universuri paralele”, Galeria de Artă ,,Ion Andreescu”, Buzău

Expoziții Internaționale:

2013- ,,Saloanele Moldovei”, Bacău-Chișinău – itinerantă;

2013- ,,Balcic- Artiști fără frontiere”, Galeriile de Artă Ruse- Bulgaria;

2014- ,,Saloanele Moldovei”, Bacău-Chișinău – itinerantă;

Tabere Naționale de Documentare și Creație:

2014- Tabăra Națională de documentare și creație ,,Măgura- Art”- ediția a III-a, ,,Complexul Măgura” Buzău

Primele manifestări culturale au avut loc în orașul natal, în cadrul Galeriei de Artă ,,Ion Andreescu” în anul 2012. În anii anteriori acestuia și-a făcut simțită prezența pe simezele din Iași, unde a studiat Grafica asistată pe calculator, afișul, grafica de carte, gravura, în cadrul Universității ,,George Enescu- Facultatea De Arte Plastice, Decorative și Design”.

Am vernisat prima expoziție personală de Grafică și ilustrație de carte ,,Universuri paralele” aici, pe meleaguri buzoiene. Este un sentiment extrem de plăcut, dar și ciudat deoarece , la un moment dat am simțit chemarea rădăcinilor, iar faptul că prima expoziție personală a avut loc în Buzău, a reprezentat oarecum și o răsplată pentru primii pași în educația și dezvoltarea mea ca artist.

În expoziția personală ,,Universuri paralele” am abordat diferite fațete și angoase umane cu ajutorul diverselor elemente plastice, în care figura umană este prezentă.

Procesul de reflectare legat de natura umană și de ceea ce reprezintă ea a fost și este unul dificil și plin ce obstacole, de aceea am creat spații tensionale, unde apar în antiteză, binele și răul, cromorfemele cu albul și negrul. Acestea nu se resping, ci crează o legătura strânsă, o îmbinare aproape perfectă, ca și în viața de zi cu zi, unde omul dezvelit de stratul material ce-l acoperă (și aici mă refer clar la haine), rămâne în starea lui pură, de goliciune atât fizică, cât și spirituală, într-o stare de vulnerabilitate, în care culoarea (binele) și răul (albul/negrul) sunt expuse.

De ce ,,Universuri paralele’’? M-a interesat ca prin intermediul limbajului și procesului artistic, să explorez vastele fațete ale omului, diversele universuri paralele în care acesta trăiește. Și aici mă refer la o problemă contemporană, cu care ne confruntam zi de zi și anume la faptul că omul poarta diferite ,,măști” în funcție de situație și de mediul în care își desfășoară activitatea. Mai precis, acesta poartă o ,,mască” în sânul familiei, o altă ,,mască” la job, o altă ,,mască” în grupul de prieteni, iar lista ar continua la infinit. Motivul este dorința de a fi acceptat, însă astfel se pierde universul fiecăruia. Fiecare univers are culoare, dar și alb și negru, ceea ce ne definește și diferențiază.

Tehnic am îmbinat bidimensionalul cu tridimensionalul, prin aplicarea de exemplu a măștii confecționată din carton.

Dupa vernisaj, multe dintre aprecieri au fost pozitive, dar ceea ce m-a bucurat a fost faptul că nenumărați participanți s-au regăsit în diferitele ipostaze ale figurii umane, atât în spațiile plastice prezentate pe simeze, cât și în ilustrațiile de carte.

Grafica de carte, ilustrația de carte reprezintă un alt domeniu fascinant, pe care intentionez să-l explorez mai intens, în diferite proiecte și expoziții, pe viitor.

De asemeni, o expoziție de afișe ar fi un limbaj vizual inedit, mai ales aici în Buzău, unde se simte nevoia intens de cultură și de educație prin artă – ne-a declarat artista Steluța Dima.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns