Benone Sinulescu împlinește 80 de ani și schimbă prefixul! Cum sărbătorește cântărețul?

de Stiri Buzau Media

Unul dintre cei mai iubiți interpreți de muzică populară din România, Benone Sinulescu, aniversează astăzi, 24 mai, 80 de ani de viață și peste 60 de ani de carieră muzicală. Pentru a-l onora cum se cuvine pe ‘Nea Beni’, așa cum este numit cu drag de fanii săi, Primăria Municipiului Buzău, organizează în zilele de 27 și 28 mai, în Piața Dacia, Festivalul Concurs de Muzică Populară ‘Benone Sinulescu’. Evenimentul are ca scop celebrarea marelui cântăreț buzoian.

Nea Beni se poate mândri că este singurul artist român care are un festival în timpul vieții. Dacă ar fi să o ia de la capăt ar alege tot muzica, deși părinții lui nu au fost de acord.

”În buletin sunt mai mic cu o zi. M-am născut într-o duminică, pe 23 mai, dar părinții m-au trecut în acte pe 24 mai. Am petrecut deja  cu apropiații, iar în perioada 26-28 mai voi serba alături de colegii mei. Fac 80 de ani și am peste 60 de ani de carieră. Nu-mi vine să cred că au trecut anii ăștia (…) Aș alege tot cântecul, m-am născut cu el, la izvoare, la rădăcina fagului, că m-am născut la munte. De mic cântam, iar mama și tata voiau să mă facă doctor, dar eu nu aveam nimic în comun cu meseria asta. Sunt milos, dacă văd un om într-o situație critică mi-e milă și frică să pun mâna pe el. Tot din acest motiv nu am tăiat niciodată găini sau pui”, a povestit Benone Sinulescu pentru clik.ro. Interpretul de muzică populară s-a mutat de câțiva ani la Bârzava, Jud. Arad, în locurile natale ale soției sale, Leny, unde au o grădină de vis.

În cadrul Festivalului vor fi susținute concerte de către interpreți de renume ai muzicii populare românești, din principalele zone folclorice ale României. Buzoienii se vor bucura de momente magice alături de de maestrul naiului, Gheorghe Zamfir. De asemenea, unul dintre cele mai importante concerte va fi, bineînțeles, cel al îndrăgitului Nea Beni.

Buzoienii vor fi fermecați de voci de aur ale muzicii populare, precum: Angela Buciu, Tiberiu Ceia, Ștefania Rareș, Maria Butaciu, Laura Lavric, Lazăr Novak, Florica Bradu, Mioara Velicu, Elisabeta Turcu, Nicolae Datcu, Valeria și Traian Ilea, Emilia Dorobanțu, Lucia Dumitrescu, Ilie Caraș, Ștefan Vlad, Vasilica Tătaru, Nicu Mâță, Maria Băndoiu, Ionica Stan, Mircea Sime sau ‘Nemuritorii’. De asemenea, Festivalul se va bucura de prezența lui Dan Negru, invitat special.

Totodată, în cadrul Festivalului va avea loc Concursul de Muzică Populară ‘Benone Sinulescu’, care se adresează interpreților amatori cu vârste de până la 30 de ani.

Concursul se va desfășura pe trei secțiuni:

soliști vocali Grupa 1 de vârstă (concurenții cu vârste până la 12 ani);

soliști vocali Grupa 2 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani);

soliști vocali Grupa 3 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 16 și 30 ani).

Din juriu fac parte artiștii Benone Sinulescu, Angela Buciu, Tiberiu Ceia, Lazăr Novak, George Stanca, Cristian Popescu și Florentina Adriana Stuparu.

Nu în ultimul rând, în minutele dintre concertele organizate în cadrul Festivalului, vor menține atmosfera antrenantă prezentantorii Sorin Ghilea și Cristian Popescu.

Festivalul va fi pus în scenă de Asociația Culturală Spectaculis.

Știri despre: