Câștigătorii trofeului Dumitru Dan, dedicat primului globe-trotter român, premiați săptămâna viitoare

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău organizează săptămâna viitoare festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan, ediția I.  

Trofeul Dumitru Dan a fost creat la inițiativa ciclistului buzoian Cristian Mănăilă și a fost organizat de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Asociația Club Sportiv ”Penteleu”, sub egida Randonneurs România.  La seria de brevete de 200 km, 300 km, 400 km și 600 km au participat 40 cicliști din județele: Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Prahova şi municipiul Bucureşti.

Competiția, prima de acest gen desfășurată pe teritoriul județului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate a cărei performanță este valorificată expozițional în sala Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci.

Festivitatea de premiere a Trofeului Dumitru Dan va debuta cu proiecția filmului OPINCI, scurtmetraj de animație realizat de Anton Groves și Damian Groves, care a câștigat anul acesta Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania).

Evenimentul va avea loc în data de 16 noiembrie 2019, la sediul Muzeului Județean Buzău, sala Amfiteatru, începând cu ora 17:00. Intrarea este liberă.

Călătoria globe-trotterului român, Dumitru Dan, în jurul lumii a suscitat interes încă de la jumătatea secolului XX, iar în anul 2018 povestea lui Dumitru Dan şi a tovarăşilor săi de călătorie a fost promovată pentru prima dată într-un tur ciclist, la cursa „Drumul Dunării” (1.440 km).

În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu — toţi fiind studenţi la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos şi prin mijloace materiale proprii, premiul oferit fiind de 100.000 de franci francezi.

Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiţia, performanţa sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de ţări, 30 de colonii şi prin peste 1.500 de oraşe. A rupt 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale. Moare în 4 decembrie 1978 la Buzău, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor din localitate.