Dozele de vaccin antigripal au fost suplimentate

de Stiri Buzau Media

vaccin1Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial 500.000 de doze de vaccin gripal, care au fost în totalitate distribuite către Direcţiile de Sănătate Publică. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut, pentru prevenirea afecţiunile respiratorii şi a gripei în perioadele reci şi cu fluctuaţii de temperature, cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc.

La Buzău, până acum au fost vaccinate antigripal 6.907 persoane, cele mai multe cu vârste peste 65 de ani. Până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. În schimb, virozele şi pneumoniile continuă să dea bătăi de cap buzoienilor. În ultima săptămână, la cabinetele medicilor s-au prezentat 532 de pacienţi cu viroze şi 109 cu pneumonii. Cei mai vulnerabili în faţa aecţiunilor respiratorii se dovedesc a fi copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravidele. Ministerul Sănătăţii menţionează că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.Potrivit specialiştilor, măsurile de igienă personală, spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, o alimentaţie bazată pe legume şi fructe sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns