Elevi ai Colegiului Economic Buzău, prezenți la o activitate desfășurată în Franța

de Stiri Buzau Media

Anul școlar 2018-2019 a dat startul unei serii de noi proiecte Erasmus+, unul dintre ele este FIOL- Food in our lives. Proiectul se derulează pe o perioadă de 2 ani: 2018-2020. Activitățile acestui proiect sunt derulate de Colegiul Economic în parteneriat cu Berufskolleg Wirtschaft und Verwaltung-Ahaus/ Germania, IES Nosa Senora dos Ollos Grandes-Lugo/Spania și Lycees Mousseron-Jurenil- Denain/ Franța. În perioada 18-23 noiembrie 2018 a avut loc prima activitate de predare, formare și învățare desfășurată în Franța, Denain.

La reuniune au participat 24 de elevi și 8 profesori din țările partenere, Germania, Franța, Spania și România. Echipa României a fost formată din opt elevi, Popa Radu-Daniel, Dobrișan Mihaela-Raluca, Durbacă Ana-Maria, Mârzea Ana-Maria, Marin Cosmin-Mugurel, Neagu Andrei-Ionuț, Petre Maria-Teodora, Petcu Luminița-Andreea însoțiți de doi profesori, Mirea Mihaela-Florentina și Jingan Gabriela. Obiectivele urmărite au vizat studierea moștenirii și stereotipurilor culinare, astfel înaintea întâlnirii din Franța elevii au pregătit materiale vizând aceste teme, un vocabular, rețete tradiționale de Paște, Crăciun, compararea mâncărurilor specifice acestor sărbători sau alte evenimente sociale, diferențe în ceea ce privește obiceiurile culinare, dar și o scenetă care a avut la bază stereotipuri culinare în țările partenere.

Startul activităților derulate în Franța a fost dat de prezentarea participanţilor, a şcolilor implicate în proiect, dar și a  regiunii gazdă. Grupul international a vizitat producători locali, o fabrică de brânză, Maroilles și una de dulciuri,  Betises de Cambrai. O altă activitate dinamică și interesantă a fost atelierul de gătit, urmat de prezentarea studiului privind obiceiurile culinare ale tinerilor din țările partenere, studiu realizat pe baza interpretării unui chestionar aplicat înaintea mobilității din Franța. Din program nu au lipsit vizitele culturale, prilej cu care elevii au descoperit frumuețile regiunii.Zilele petrecute în Franța au constituit o experiență de învățare pentru toți elevii având în vedere că au cunoscut obiceiuri culinare specifice altor țări europene.