Expoziții internaționale – ”Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola”- Macedonia și ”Clopote și meșteri clopotari”, la Muzeul Județean

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean invită publicul buzoian la noi activități cultural-educative implementate în cadrul colaborărilor internaționale pe care instituția le-a inaugurat acum doi ani.
Ministerul Culturii din Republica Macedonia și Institutul Național din Bitola, Republica Macedonia în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, sub egida Consiliului Județean Buzău, organizează expozițiile internaționale ”Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola” și ”Clopote și meșteri clopotari”.
Lăzile de zestre sunt obiecte nelipsite din gospodăriile din zona Balcanilor. Acestea reprezintă practic începutul drumului în viață ca și cuplu, lada de zestre conținând veșminte, lenjerii, bani, bijuterii, obiecte necesare tinerilor căsătoriți. Mai mult decât atât, din punct de vedere al simbolisticii cu care este încărcată lada de zestre, se poate vorbi de bagajul minim pentru călătoria în doi de-a lungul vieții.
Clopotele, la rândul lor obiecte omniprezente în gospodăriile din Balcani, pe lângă rolul funcțional pe care îl îndeplinesc au și o semnificație aparte, legată de alungarea spiritelor malefice.
Pentru a afla mai multe despre aceste semnificații, pentru a interacționa cu cercetătorii din Republica Macedonia buzoienii sunt invitați să participe la dublul vernisaj ce va avea loc în ziua de 9 Mai 2017, ora 12.30 la sediul central al Muzeului Județean Buzău.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 mai – 9 iunie 2017.

Program de vizitare: Marți – Duminică: 10.00 – 18.00; Luni: închis. Preț bilet: Individual – 4 lei/pers; Grupuri – 2 lei/pers; Elevi și studenți – 1 leu/pers.

Știri despre: