ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI

de Stiri Buzau Media

   Pe data de 14 septembrie este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci, care este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Cum scrie creștinortodox.ro, în această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

  • ,,Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim”.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Potrivit sursei amintite anterior, datorită acesteia ,,s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului”.

Tot astăzi se mai face pomenirea Sfântului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului; Împărătesei Plachila; Sfinților Părinți care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic; Sfântului Mucenic Papa; Sfântului Mucenic Teoclit; Sfântului Valerian, pruncul și Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Mănăstirea Dionisiu (Muntele Athos).

Știri despre: