ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE PENTRU LILIANA ȘOVA, FOST ȘEF SERVICIU DIN CADRUL IȘJ BUZĂU! ASTA AU DECIS MAGISTRAȚII TRIBUNALULUI BUZĂU

de Stiri Buzau Media

Magistraţii Tribunalului Buzău au condamnat-o pe fosta şefă a Serviciului Salarizare din Inspectoratul Şcolar Judeţean, Liliana Şova la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi termen de încercare de 2 ani si  interzicerea de a desfăşura activitatea. Liliana Șova, șef Serviciu din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Buzău, a fost trimisă în judecată pe data de 23 august, după ce a fost acuzată, de procurorii anticorupție că a luat mită de la mai mulți candidați, pentru a le „aranja” ocuparea posturilor scoase la concurs de inspectorat. Ea mai este acuzată de săvârșirea mai multor infractiuni de luare de mită în formă continuată și pentru participație la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și uz de fals.

Iată soluția dată de magistrații Tribunalului Buzău, în ședința de vineri, 24 noiembrie: ,, În baza art. 289 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen, art. 75 al. 2 lit. b C.pen. şi art. 396 al. 10 c. pr. pen şi cu ref. la art. 79 al. 1 C.pen., condamnă pe inculpata Şova Liliana la 1 an şi 4 luni închisoare şi la 1 an interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g C.pen. (de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv şef serviciu normare şi salarizare) pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

În baza art. 52 alin. 2 rap. la art. 321 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 75 al. 2 lit. b C.pen. şi art. 396 al. 10 c. pr. pen şi cu ref. la art. 79 al. 1 C.pen., condamnă inculpata la 7 luni închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. În baza art. 323 C.pen., cu aplic. art. 75 al. 2 lit b C.pen. şi art. 396 al. 10 c.pr.pen. şi art 79 al. 1 C.pen., condamnă inculpata la o pedeapsă de 2 luni închisoare pentru uz de fals. În baza art. 38 al. 1 C.pen. contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 4 luni închisoare, la care adaugă un spor de 3 luni închisoare potrivit art. 39 al. 1 lit. b C.pen., în total va executa 1 an şi 7 luni închisoare. În baza art. 45 al.1 c.pen, inculpata va executa şi pedeapsa de 1 an a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g C.pen. (de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de şef serviciu normare şi salarizare).

În baza art. 91 c.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 7 luni închisoare pe un termen de încercare de 2 ani, termen ce se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpata, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen. impune condamnatei să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune. În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul SC Urbis Buzău sau SC RER Ecologic Service pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Conform art. 96 C.pen. atrage atenţia inculpatei că măsura suspendării executării pedepsei va fi revocată şi va executa pedeapsa în regim de detenţie dacă, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere, nu execută obligaţiile impuse sau comite o nouă infracţiune. Conform art.68 al.1 lit. b C.pen., pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi va fi executată după rămânerea definitivă a hotărârii. Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C.pen. (de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de desfăşura o activitate de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de şef serviciu normare şi salarizare), pedeapsă ce se execută doar în cazul în care pedeapsa principală devine executabilă ca urmare a revocării sau anulării suspendării sub supraveghere.

În baza art 289 al. 3 C.pen. dispune confiscarea sumei de 400 lei de la inculpată şi care a fost indisponibilizată la Banca Transilvania, Sucursala Buzău, în contul RO82BTRLRONCRT0137980002, conform chitanţei de depunere numerar din 30.06.2017 (vol 4, p.141). Obligă inculpata la 2.300 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărător din oficiu în sumă de 520 lei va rămâne în sarcina statului Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.  Soluţia nu este  definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Știri despre: