Înscrierea în clasa pregătitoare 2016: Părinţii mai pot depune până vineri cereri în etapa a doua

de Stiri Buzau Media

clasa-pregatitoareA doua etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, în cadrul învăţământului primar, pentru anul şcolar 2016-2017, se va încheia vineri, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Cererile pot fi completate atât online, cât şi în şcoli, însă validarea acestora este obligatorie la secretariate.

Principala noutate este că niciun copil nu mai poate fi înscris în clasa I fără să urmeze clasa pregătitoare mai întâi. În anii şcolari anteriori, autorităţile au permis, prin excepţie, şi înscrierea copiilor direct în clasa I.

În urma primei etape de înscriere, reprezentanţii MENCS au aunțat  că au fost aprobate 99,1% dintre cererile depuse de părinţi, adică 166.698 din totalul de 168.220. Astfel, dintre solicitările admise, 143.223 sunt pentru şcoala de circumscripţie şi 23.475 sunt pentru altă unitate de învăţământ. Cererile ce n-au putut fi admise în prima etapă vor fi soluţionate în cadrul etapei a doua de înscriere. În total, 168.226 de cereri au fost depuse în toată ţara, în prima etapă, dintre care 138.411 (82,3%) pentru copii care împlinesc şase ani înainte de 1 septembrie şi 29.815 (17,7%) pentru copii care împlinesc şase ani după 1 septembrie. Faţă de anul trecut, numărul de cereri depuse şi validate în prima etapă este mai mic cu 2.611.

Etapa a doua de înscriere în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, este destinată copiilor care nu sunt cuprinşi într-o şcoală sau care n-au participat deloc la prima etapă de înscriere. În cadrul acesteia, cererile de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care mai există locuri libere, până pe 8 aprilie, între orele 8:00-18:00 (luni-vineri).

„În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinţii vor completa, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum 3 opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile. Părinţii copiilor (…) depun cererea-tip de înscriere în învăţământul primar online sau la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie din cele 3 opţiuni exprimate pentru etapa a doua”, se arată în metodologie, subliniindu-se că validarea înscrierii se face la prima şcoală dintre cele trei opţiuni exprimate.

Dacă şi la finele etapei a doua de înscriere vor mai exista copii neînscrişi, inspectoratele şcolare vor trebui să centralizeze şi soluţioneze cererile pentru aceştia.

Ce copii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare

Înscrierea în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, este obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de şase ani înainte de 31 august, se arată în metodologia amintită.

În cazul copiilor care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie(sau chiar după aceasta), înscrierea în clasa pregătitoare se poate face numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Acest lucru se face la solicitarea scrisă a părinţilor.

Dacă nu optează pentru clasa pregătitoare sau dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice este negativă, părinţii copiilor care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie (sau chiar după) îi vor înscrie pe aceştia la grădiniţă, în grupa mare.

Alegerea şcolii pentru înscrierea copiluluiÎn principal, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns