Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat lista secţiilor de votare din străinătate la referendumul din 6-7 octombrie

de Stiri Buzau Media
sectie-de-votare1

sectie-de-votare1Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat lista cu sediile secţiilor de votare din străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018.Astfel, în urma solicitărilor făcute de comunitatea de români din Spania, s-a decis înfiinţarea unei noi secţii de votare în orașul Valencia din Spania. MAE va organiza astfel 378 de secţii de votare în străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei. Lista secțiilor de votare din străinătate este disponibilă aici: http://www.mae.ro.

Din cele 378 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 186 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. În motivarea stabilirii numărului şi sediilor secţiilor de votare din străinătate au fost luate în considerare datele proceselor electorale anterioare.

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). Ministerul Afacerilor Externe a finalizat, totodată, expedierea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, în vederea distribuirii acestora către secţiile de votare.

De asemenea, MAE a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu persoanele propuse să facă parte din birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate în vederea avizării lor ca experţi electorali de către AEP. Din rândul experţilor electorali din străinătate vor fi desemnaţi, de către preşedintele Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate, preşedinţii secţiilor de votare din afara ţării.

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în perioada referendumului, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii.