Muzică, bucate și distracție pe cinste astăzi, la evenimentul ,,Sărbătoare în sat”, organizat de Primăria Comunei Chiliile

de Stiri Buzau Media

Aflată în Munții Buzăului, în zona izvoarelor și cursului superior al râului Sărățel (afluent al Buzăului) și al afluentului său, Fundata, comuna Chiliile  oferă ea însăși un spectacol vizual prin meleagurile de poveste pe care este așezată. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Trestioara, făcea parte din plaiul Pârscov al județului Buzău și era formată din satele Albești, Budești, Chiliile, Crivelești, Ghiocari, Trestioara, Sicari și Veghiurile, având în total 980 de locuitori. În comună funcționau două biserici ortodoxe și o școală mixtă.  În 1925, comuna este consemnată în plasa Sărățelu a aceluiași județ, având în componență satele Trestioara, Budești, Crivelești și Chiliile, cu o populație de 1145 de locuitori.

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul Cărpiniștea din regiunea Buzău și apoi în raionul Buzău din regiunea Ploiești. Înainte de 1968, comuna și-a mutat reședința la Chiliile, luând numele acestui sat; în anul 1968, ea a redevenit parte a județului Buzău, cu această ocazie alipindu-i-se și satele Glodu-Petcari și Poiana-Pletari care până atunci făcuseră parte din comuna Cănești. Trei obiective din comuna Chiliile sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău, toate ca monumente de arhitectură de interes local. Două se află în satul Budești (casa Nicolai Chioreanu, din 1860, și biserica de lemn „Sfântul Gheorghe”, din 1884), și un al treilea se află în satul Chiliile — casa Constantin Tănase, datând din anii 1870–1875.

Pe această scenă a frumuseților naturale, date de pitorescul desăvârșit al peisajului, buzoienii, și nu mai, sunt invitați astăzi, cu mic, cu mare, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului ,,Sărbătoare în sat”, începând cu ora 13:00. Dealurile vor răsuna de cântec, joc și voie bună, la care-și vor da concursul artiști de seamă ai cântecului de petrecere și nu numai. Mariana Ionescu Căpitănescu, Ion Băicuș, Filefteia Drăghici, Nicoleta Buga, Ionela Bănică, Nelu Căpățână, Lorena Crăciun vor susține recitaluri de neuitat pentru cei ce vor fi prezenți la spectacol. Desigur că, publicul va putea urmări și Grupul de Fluierași ,,Petrică Popescu”, al Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău. Rolul de prezentator al acestui eveniment cultural este asumat de  Loredana Răduță. Așadar, se anunță o ediție de excepție pe care nu trebuie să o ratați.