Noaptea Muzeelor, la Casa cu Blazoane din Chiojdu

de Stiri Buzau Media

13265900_605658626275405_5576825148644994874_nNoaptea Muzeelor ȋntr-o perspectivă inedită, ȋntr-un tărâm magic: Ţara Chiojdurilor, județul Buzău. „Cerul ȋnstelat ne va fi acoperiş, luna felinar, iar Casa cu Blazoane ne va găzdui, cu un program bogat şi interesant”, este invitația organizatorilor evenimentului Noaptea Muzeelor2016, la Casa cu Blazoane din Chiojdu. Accesul este gratuit, sâmbătă, 21 Mai de la 16:00, până pe 22 Mai la 0:00.

Moşnenii, oameni liberi şi gospodari, primesc ȋntotdeauna cu bucurie oaspeţi. Explorarea acestui ţinut se face cu ocazia Nopţii Muzeelor prin deschiderea porţilor unei gospodării-simbol, construcţie reprezentativă pentru arhitectura moşnenească.
Uniunea Arhitecţilor din România a restaurat „Casa cu Blazoane” şi a introdus ȋn circuitul public şi turistic acest monument istoric ȋn cadrul unui complex cultural care ȋşi propune să găzduiască o gamă complexă de manifestări ce ţin de arhitectură, tradiţii, meşteşuguri şi nu numai.
casa cu blazoaneDe la ora 16.00 până la miezul nopţii, #casacublazoane pofteşte vizitatorii să ȋi treacă pragul de #noapteamuzeelor2016 şi să se bucure de un program care pune ȋn prim-plan arhitectura şi tradiţiile locale:
16.00 – Lansare proiect „Şcoala de VAR” – ateliere de meşteşuguri;
17.00 – Cântec şi dans popular cu grupul „Periniţa” al comunei Chiojdu condus de prof. Elena Stănescu;
17.30 – Grupul folcoric „Cununiţa” din sat Bâsca, condus de prof. Carmen Codescu;
18.00 – Vernisaj expoziţie de fotografie „Ţara Chiojdurilor ȋn imagini” realizată de fotograf Andrei Alexandru;
18.00 – 0.00 – Expoziţia permanentă „Evoluţia Repertoriului de Modele a Habitatului Moşnenesc din Muntenia”; vizionări de proiecţii, prezentări pe tema arhitecturii tradiţionale, acţiuni interactive cu teme conexe.
În grădină, se poate privi cerul ȋnstelat de Chiojdu şi se pot gusta câteva preparate locale.

Sâmbătă, cu ocazia evenimentului noapteamuzeelor2016 , alături de vizitatorii Casei cu Blazoane va fi şi arhitectul Călin Hoinărescu, sub a cărui atentă coordonare s-au desfăşurat lucrările de restaurare a acestui monument istoric. Acesta va ȋmpărtăşi povestea proiectului şi a echipei de meşteri care i-a fost alături pe parcursul unui şantier plin de provocări dar şi de satisfacţii.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns