Ordin de protecție provizoriu: Se va putea obține un ordin de îndată, direct de la polițist, au decis deputații

de Stiri Buzau Media

Victimele violențelor domestice vor putea cere un ordin de protecție provizoriu, potrivit unui proiect de lege propus adoptat luni la Camera Deputaților. Ordinul va fi dat direct de polițist, putând fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen, în contextul în care, în prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecție a victimei printr-un astfel de ordin. Măsurile vor putea fi date pentru o perioadă maximă de cinci zile, însă ea se va prelungi automat dacă se cere emiterea unui ordin de protecție obișnuit.

Persoanele care sunt victime ale faptelor de violență domestică vor putea obține un ordin de protecție mult mai repede, direct de la polițist, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie. Proiectul a fost pus în dezbatere publică anul trecut, în primăvară, dar a trecut de Executiv după aproape un an și luni și-a încheiat parcursul legislativ în Parlament, primind votul decisiv al deputaților. Va fi nevoie însă și de aprobarea prin decret de către șeful statului pentru ca ordinul de protecție provizoriu să devină realitate.

„Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, scrie în proiectul de lege. Ordinul de protecție provizoriu va fi dat atunci când polițiștii apreciază că există un risc iminent ca viața cuiva ori sănătatea sa să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică. Potrivit proiectului, ei vor avea mereu un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia vor da sau nu un ordin de protecție. Dar și dacă apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru un ordin provizoriu, polițiștii vor explica potențialei victime că pot să facă o cerere pentru un ordin de protecție obișnuit.

„Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen”, mai scrie în proiect. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv. În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Ce va putea dispune polițistul și pentru cât timp?

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;
  • obligarea agresorului de a nu comunica, sub nicio formă, cu victima sau cu membri de familie ai acesteia;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.

Vorbim, practic, de o serie de măsuri dintre care unele pot fi dispuse și la acest moment, însă doar de către instanța de judecată, printr-un ordin de protecție obișnuit. Polițistul nu va putea să-i interzică agresorului să se ducă în anumite localități, spre exemplu, dar judecătorul are această posibilitate. Cel mai important este faptul că, potrivit proiectului, măsurile de mai sus vor putea fi dispuse pe o durată de până la cinci zile. Dacă procurorul căruia i s-a înaintat de către polițist ordinul provizoriu va decide că e cazul să se facă o solicitare pentru unul obișnuit, atunci durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se va prelungi automat cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a celuilalt ordin, potrivit proiectului.

În fine, chiar și acest ordin provizoriu va putea fi contestat în instanță, potrivit proiectului, în termen de 48 de ore de la comunicare. În altă ordine de idei, Curtea Constituțională a dat anul trecut o decizie privitoare la ordinul de protecție, prin care a stabilit că e neconstituțional ca victima să poată cere ordinul împotriva fostului soț doar dacă aceștia locuiesc împreună. Judecătorii constituționali au considerat că cerința conviețuirii foștilor soți este total nerezonabilă și prin respectarea ei se refuză protecția victimei unor violențe evidente pentru judecători.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică la acest moment. El trebuie să fie aprobat de șeful statului prin decret și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.