PROPUNERE: Angajatorul ar putea să nu mai fie obligat să suporte indemnizația pentru primele cinci zile

de Stiri Buzau Media

Statul ar putea să suporte sarcina financiară aferentă concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă pentru toate zilele de concediu, potrivit unei propuneri legislative care trece tacit de Senat și care vizează să-l ușureze pe angajator de suportarea primelor cinci zile de concediu ale salariatului, potrivit avocatnet.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este cea la care ne referim și care trece tacit de Senat, având azi termenul-limită până la care trebuia supusă votului în această Cameră. La deputați însă nu va putea trece tot tacit și, dacă o vor adopta, modificările sale vor intra în vigoare numai după ce apar în Monitorul Oficial.

Inițiatorii propun ca angajatorul să nu mai suporte primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporară de muncă (cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii), ci să fie suportate toate de stat. Un motiv pentru care legislația ar trebui să se modifice în acest sens ar fi, potrivit expunerii de motive, că angajatorii se văd adesea în situația de a deconta mai mult de cinci zile, în cazurile în care angajații cer concedii medicale succesive, pentru motive diferite.

Inițiatorii văd actuala legislație defavorabilă angajatorilor, care suportă o sarcină fiscală suplimentară în acest fel, spun cei doi, însă se referă greșit în expunerea de motive la contribuția la sănătate ca la o sarcină de plată a angajatorului, întrucât ea e datorată de angajat și virată de angajator.

Textul propunerii a ajuns să fie analizat însă de câteva comisii de specialitate din Senat, care au dat toate avize și rapoarte negative. Comisia pentru muncă a punctat faptul că proiectul ar aduce o cheltuială în plus pentru stat și că inițiatorii nu arată de unde vor fi scoși banii pentru a acoperi această sarcină financiară.

Ultimul cuvânt pe această propunere îl vor avea deputații, care vor putea fie să respingă propunerea, fie să o adopte, poate chiar cu unele modificări.

Potrivit OUG nr. 158/2005, concediul medical e acordat în cazul stării de maternitate, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru prevenirea îmbolnăvirilor li recuperarea capacității de muncă (urmări ale accidentelor de muncă și bolilor profesionale) și în cazul incapacității temporare de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii. Doar în cazul acestuia din urmă, legislația actuală prevede plata (suportarea) indemnizației pentru primele cinci zile de către angajator.

Atenție! Propunerea legislativă NU se poate aplica decât dacă este adoptată la Camera Deputaților și promulgată apoi de șeful statului. Legea va intra apoi în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.