RECUPERAREA FOSTELOR TAXE AUTO, INCLUSIV TIMBRUL DE MEDIU MAI ÎNTÂRZIE

de Stiri Buzau Media

     Ordonanța de urgență a Guvernului prin care românii își pot cere înapoi banii plătiți statului pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule nu poate fi pusă în aplicare, deși actul normative a intrat în vigoare. Potrivit avocatnet.ro ,,înainte ca proprietarii de mașini să poată depune cereri de restituire a fostelor taxe auto, autoritățile mai au doi pași de îndeplinit. Primul este ca Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor să aprobe modelul de cerere de care să se folosească românii pentru a solicita returnarea banilor. Acest lucru trebuie făcut, prin ordin comun al celor două ministere, până pe 22 august 2017. (…) Primul pas este mai ușor de îndeplinit, însă al doilea necesită mai multă muncă. Mai precis, al doilea pas pe care ministerele Mediului și Finanțelor trebuie să-l îndeplinească este stabilirea unei proceduri detaliate de restituire a fostelor taxe auto. De asemenea, regulile trebuie stabilite prin ordin comun, însă termenul-limită pentru aprobarea lor este abia 6 octombrie 2017.

În ambele cazuri, este important de precizat că cele două termene sunt pentru aprobarea ordinelor, nu și pentru publicarea lor în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, ordinele pot fi aprobate până la 22 august 2017 și 6 octombrie 2017, însă acestea pot apărea ulterior în Monitorul Oficial. În orice caz, până la oficializarea modelului de cerere de restituire și a normelor pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017, proprietarii de mașini n-au cum să solicite Fiscului returnarea fostelor taxe auto. Aceeași situație a existat și atunci când s-a stabilit cea mai recentă procedură de restituire, ce a fost abrogată în februarie 2017”. Imediat ce acești pași vor fi îndepliniți,  până la data de 31 august 2018, românii vor putea să solicite restituirea fostelor taxe auto. Important de știut este că persoanele care vor depăși acest termen-limită nu vor mai putea cere returnarea sumelor achitate. Pe de altă parte, cei care au depus în trecut cereri de restituire nu vor mai fi obligați să facă altele noi.

După cum scrie avocatnet.ro ,,spre deosebire de vechile proceduri de restituire, cea stabilită recent de Executiv prevede plata într-o singură tranșă a banilor, nu în cinci tranșe întinse pe cinci ani, așa cum era înainte. Mai exact, restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va face, în baza deciziilor emise de Fisc, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Iar cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule își vor vedea banii returnați abia în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România, dar pe viitor ar putea exista iarăși una”.

Știri despre: