Rusia își închide frontierele pentru cetățenii străini

de Stiri Buzau Media

Rusia îşi va închide de miercuri până la 1 mai frontierele pentru cetăţenii străini, din cauza pandemiei declanșate de noul coronavirus, a anunţat luni guvernul rus, relatează Agerpres.

Premierul Mihail Mişustin a spus că măsura intră în vigoare începând de miercuri de la miezul nopţii (marţi, 21:00 GMT), cu scopul de a proteja „sănătatea publică” în Rusia, care înregistrează la ora actuală 93 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

„Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de coronavirus, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi”, a justificat Mişustin.

Diplomaţii şi cetăţenii străini care locuiesc permanent în Rusia nu sunt vizaţi de această măsură, a precizat el.

Decizia a fost anunţată în condițiile în care numărul cazurilor înregistrate de bolnavi infectați cu noul coronavirus a trecut de la 63, duminică, la 93, luni, în Rusia, cei mai mulţi fiind în capitala rusă. Pentru prima oară, au fost înregistrate la Moscova cazuri de persoane contaminate pe teritoriul rus, şi nu în străinătate.

Tot luni, municipalitatea din Moscova a anunţat închiderea din 21 martie a tuturor şcolilor, lăsând la latitudinea părinţilor alegerea de a-şi retrage până atunci copiii din instituţiile de învăţământ.

Toate activităţile extraşcolare vor fi interzise şi de marţi va fi instituită o reducere drastică a majorităţii activităţilor publice, din cauza pandemiei. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, le-a cerut persoanelor vârstnice şi celor cu risc ridicat „să nu-şi părăsească apartamentele decât în caz de necesitate”.

Referitor la adunările publice, „orice formă de agrement cultural, sportiv sau educativ în aer liber este interzisă. În interiorul clădirilor şi al infrastructurilor, ele trebuie limitate la maximum 50 de persoane”.

„Îi invit pe părinţii copiilor care nu se duc la şcoală să nu meargă în centre comerciale, parcuri şi în orice alt spaţiu public. Închiderea şcolilor nu constituie o vacanţă suplimentară, ci o măsură de izolare voluntară”, a scris primarul pe site-ul său de internet.

Moscova a decis să extindă măsura de autoizolare și călătorilor care vin din SUA, Marea Britanie şi din toată Uniunea Europeană, Ucraina şi Belarus. Până acum lista era limitată doar la ţările asiatice şi cele europene cele mai afectate.

Sursă: Digi24.ro

Știri despre: , ,