Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

de Stiri Buzau Media
studenti

Pe viitor, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Muncii. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat. Propunerea nu este nouă, în condițiile în care în Parlament, în ultimii ani, au tot fost înregistrate proiecte cu același scop, dar care n-au ajuns să se aplice încă.

studentiProiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost publicat joi seară în dezbatere publică. Acesta ar urma să înlocuiască, din septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, însă pentru ca acest lucru să fie posibil documentul trebuie să fie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament. Studiile de masterat ar urma să fie luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

În sistemul public de pensii, perioadele asimilate reprezintă perioadele pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, în care asiguratul (…) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”, scrie în proiectul de act normativ.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației. Astfel, studiile vor fi luate în calul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurați în sistemul de pensii (adică, de exemplu, dacă au lucrat ca salariați în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

În ultimii ani, două proiecte de lege cu aproximativ același scop au ajuns în Parlament (unul în 2017 și unul chiar anul acesta), însă niciunul n-a ajuns să se aplice. Stagiul de cotizare (cunoscut mai bine în trecut ca vechimea în muncă) este reprezentat de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii. De exemplu, anii de lucru ca salariat reprezintă stagiu de cotizare pentru obținerea unei pensii în sistemul public.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie aprobată de Guvern, adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.