03transportStudenţii şi elevii cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit cu trenul din localităţile în care studiază către cele de domiciliu şi retur în perioada 8-12 decembrie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată săptămâna aceasta de Guvern.

Măsura are scopul să asigure dreptul la vot al elevilor şi studenţilor şi răspunde solicitării Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Călătoria gratuită pe calea ferată se va acorda dus-întors, de la localitatea în care studiază la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Biletul de tren se eliberează la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student.  Procurarea biletului dus-întors este obligatorie, iar pe acesta se va menţiona numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev/student.

Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 şi 12 decembrie.

Sumele necesare asigurării facilitaţilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Transporturilor. În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi aproximativ 520.000 de studenţi (licenţă şi master).