Când vor reveni în ţară cei 6 români de pe vasul “Diamond Princess”. Anunţul MAE

Şase cetăţeni români de pe vasul “Diamond Princess” vor fi repatriaţi sâmbătă cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Toţi cei şase cetăţeni români de pe vasul de croazieră care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării, aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19.

Aeronava a decolat de la Tokyo şi va ateriza în cursul nopţii la Berlin, de unde cetăţenii români vor fi preluaţi de către o aeronavă pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale. Conform datelor disponibile la acest moment, cetăţenii români urmează să aterizeze la Bucureşti sâmbătă dimineaţă.

Cu privire la cei doi cetăţeni români infectaţi cu COVID-19, MAE menţionează că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună, scrie Agerpres. Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.

Raed Arafat: “Procedura cu cei din Japonia este foarte simplă. Vor fi preluaţi de un avion al forţelor aeriene române cu echipaj medical SMURD şi echipaj de la MApN. Vor fi acolo în două încăperi cu presiune negativă, în interiorul avionului.

La sosire vor fi preluați de ISU într-o maşină special pregătită şi însoţiţi de o echipă medicală la centrul de carantină. Nu sunt infectați, nu sunt suspecți, au analizele făcute, sunt negativi”. Şeful DSU a mai explicat că, dacă în 14 zile, analizele lor vor ieşi pozitive, atunci cei 6 cetăţeni români vor fi mutaţi la spital. “Dacă rămân negativi, în 14 zile se testează şi pleacă acasă”.

Sursa:MAE

coronavirusDiamond Princess