Ce trebuie să facă fermierii din România pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse de secetă

de Stiri Buzau Media

secetaOficialii de la București vin cu precizări care îi vizează pe agricultorii ale căror culturi au fost afectate ori distruse de secetă.  Potrivit secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, Tanczos Barna, fermierii trebuie să depună cereri la primăriile de care aparţin pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse de secetă. În caz contrar nu le va fi plătit niciun leu pentru suprafeţele şi culturile calamitate.

„Atrag atenţia tuturor fermierilor, nu numai din judeţul Harghita, ci şi la nivel naţional că procedurile de despăgubire pentru pagubele cauzate de secetă pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primăria pe raza căreia îşi are domiciliul. Niciun leu nu va fi plătit fără ca fermierul să îşi anunţe pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formează prin grija primarului şi care face prima evaluare a pagubelor. Chiar dacă ministerul lucrează la hotărârea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plăti anumite sume pentru aceste calamităţi, nimeni nu va fi despăgubit, niciun leu nu va fi plătit dacă nu a fost anunţată paguba”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, fermierul trebuie să depună o cerere la primărie, în care va specifica suprafaţa afectată de secetă, cultura şi paguba suferită, apoi comisia locală pentru situaţii de urgenţă va evalua situaţia pe teren, va aprecia suprafaţa, procentul de afectare şi va estima valoarea pagubelor, iar ulterior comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă va verifica veridicitatea datelor, va întocmi situaţia centralizată şi o va înainta Ministerului Agriculturii.

Anul acesta, seceta a afectat grav culturile agricole, determinând producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile. Toată această situație va genera o majorare a  preţurilor la produselor româneşti, în perioada următoare, au avertizat reprezentanții agricultorilor din România.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns