Diriginți de șantier: Nu mai avem cu cine lucra. Construcțiile au „explodat” în România după creșterea salariului minim pe sector

Firmele de construcții din România duc lipsă de forță de muncă, nu doar calificată, dar și necalificată, iar lucrătorii din Asia sunt o soluție doar pentru companiile mari – se plâng diriginții de șantier care s-au reunit în Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier, potrivit unui comunicat remis, luni, StartupCafe.ro.  

Sâmbătă, 22 februarie 2020 a avut loc, în București, adunarea anuală a reprezentanților diriginților de șantier reuniți în Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier.

3 principale probleme au fost semnalate ca fiind cele mai importante:

  1. Lipsa muncitorilor. „Se constată nu doar lipsa forței de muncă calificate ci la modul general lipsa forței de muncă. Cu peste 4 milioane de români plecați dincolo de granițe nu mai avem acum cu cine să lucrăm. Companiile de construcții au început să aducă muncitori din țările asiatice dar aceasta este doar o soluție de compromis și utilă celor mai mari. Și aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, condițiile ce trebuie să le îndeplinească executantul, apar costuri suplimentare care în cele din urmă duc la scumpirea construcțiilor” – a declara Cezar Petre, președintele organizației.
  2. Birocrația excesivă. „Încă se lucrează cu instituțiile statului cu formulare tipizate, cu hârtii printate și cozi la ghișee. Nu înțelegem de ce nu se informatizează totul, așa cum este în țările europene. Calculatorul trebuie să fie interfața cu autoritatea publică și nu ghișeul. Mai mult decât atât, nu există la moment o situație centralizată cu privire la domeniul construcțiilor, iar în ceea ce privește legiferarea aceasta nu se face de către specialiști ci de politicieni în interesul lor personal”- a declarat Marius Lulea, vicepreședinte în cadrul organizației.
  3. Lipsa interesului unor specialiști de a-și face bine treaba,. „Există așa-zise fabrici de ștampile care nu mai funcționează în condițiile legii – adică să meargă pe șantier să vadă lucrările și să le avizeze doar dacă sunt bine. Sunt specialiști care dau accept pozitiv pe lucrări care nici măcar  nu există, din birou, de multe ori aducându-se astfel prejudicii importante statului român dar și de imagine breslei profesionale”- a spus Ionuț Sandu, diriginte de șantier în cadrul organizației.

Construcțiile au „explodat” în România, după creșterea salariului minim pe sector

Sectorul construcțiilor a crescut mult în România, în 2019, anul în care Guvernul a impus firmelor de construcții salariu minim brut 3000 de lei, cu o serie de reduceri de taxe. Pe de altă parte creșterile salariale din sector nu au reușit să oprească plecarea muncitorilor români din țară, după cum se plâng acum diriginții de șantiere.

– Conform datelor centralizate de Eurostat, în trimestrul I al anului 2019, România a avut o creștere a producției în construcții cu 12% față de aceeași perioadă a anului 2018. Astfel, am avut a 7-a creștere procentuală din UE, de la an la an, mult peste creșterea medie din UE28, de 5%.

– În trimestrul al II-lea, odată cu încălzirea vremii și, probabil, cu anumite efecte ale majorării salariilor, producția în construcții a crescut cu 30,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, în România. Atunci am înregistrat cea mai mare creștere procentuală din UE, mult peste media de 2,8% a blocului comunitar.

– În trimestrul al III-lea 2019, creșterea producției în construcții din România a fost de 35,5% față de iulie-septembrie 2018. Am avut și atunci cea mai mare majorare procentuală din UE28, mult peste media de 2%.

– În fine, în trimestrul al IV-lea 2019, deși activitatea șantierelor scade când se lasă frigul, România a avut o creștere a construcțiilor cu 25,7% față de lunile octombrie-decembrie 2018. Și atunci am avut cea mai mare creștere procentuală din UE28, mult peste media de 0,7%.

Sursa: startupcafe.ro

angajaticonstructiifirmeforta de munca