Guvernul discută un proiect de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare pentru o categorie de angajați

de Stiri Buzau Media

Un proiect de Ordonanță de urgență care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru angajații care lucrează cu muniții și explozibili este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit proiectului, ar urma să iasă mai repede la pensie angajații care lucrează cu explozibili sau cu muniție.

Activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare” sunt cele vizate de proiect, potrivit Mediafax.

Acești angajați ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani, potrivit proiectului.

Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități”, se arată în proiect.

Printre motivele pe care le invocă Guvernul pentru luarea acestei măsuri se numără faptul că aceste activități se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii și „ținând cont de necesitatea menținerii forței de muncă și a locurilor de muncă din industria de armament, și de obligația constituțională de eliminare a inechităților determinate de aplicarea unor dispoziții legale diferite la situații identice”.

Știri despre: , ,