În ciuda pandemiei, mămicile din Buzău preferă să se întoarcă mai repede la serviciu

de Stiri Buzau Media

Pandemia de coronavirus nu le-a determinat pe tinerele mame să stea acasă și să își îngrijească bebelușii pe toată perioada concediului de creștere a copilului. Sute de mămici din județul Buzău s-au întors la serviciu mai devreme de cei doi ani prevăzuți de lege pentru concediul maternal.

Potrivit datelor Agenției Sociale pentru Plăți și Inspecție Socială, Buzăul are, în prezent, aproape 3.900 de mămici în evidențe, iar dintre acestea doar puțin peste jumătate stau acasă cu micuții lor și primesc indemnizație de creștere a copilului. Peste 1.400 dintre mămici au ales să se întoarcă la serviciu, iar  în locul indemnizației au primit de la stat un stimulent de inserție în valoare de 650 de lei. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă, mai ales după ce, recent, Guvernul a majorat valoarea stimulentului de inserție oferit de stat mămicilor care revin la serviciu înaintea încheierii concediului de creștere copil.

În prezent, tinerele mame din România pot alege una dintre cele trei variante de indemnizație de la stat. Practic, cele care stau în concediu de creștere a copilului 2 ani, vor primi doar indemnizație, calculată în funcție de salariul primit de fiecare mămică. Mamele care se întorc la birou mai repede de doi ani, vor primi un stimulent de inserție de 650 lei pe lună. Cele mai avantajate financiar sunt mămicile care revin la muncă mai devreme de 6 luni. Aceste primesc 1.500 de lei pe lună, timp de un an și jumătate.

La Buzău, potrivit datelor de luna trecută, cea mai mare indemnizație de creștere a copilului plătită a fost de 8.500 de lei, iar cea mai mică 1.250 de lei.

Știri despre: , ,