Instituția Prefectului Județul Buzău: Prevenția salvează vieți

de Stiri Buzau Media

 

Prevenția trebuie să fie o prioritate pentru noi toți!
14 medici de familie din județ au acceptat să se implice în proiectul de screening desfășurat, în această perioadă, în municipiul Buzău și în 13 localități, de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” din Iași, alături de Asociația Română anti-SIDA (ARAS) și de Spitalul Clinic Județean Sfântul Spiridon din Iași, proiect care se derulează deja în mai multe județe ale țării.
În județul Buzău, proiectul se va desfășura în municipiul Buzău, în Viperești, Măgura, Cernătești, Mânzălești, Bisoca, Smeeni, Padina, Boldu, Florica, Glodeanu Sărat, Sărulești, Rușețu și Pătârlagele, și are rolul de a depista precoce, de a stabili un diagnosic și de a direcționa către tratament pacienții depistați cu infecții virale cu virusuri hepatice B și C.
Pacienții depistați pozitiv la testare vor beneficia de tratament gratuit, asigurându-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate.
Institutia Prefectului-Județul Buzău sprijină campania de depistare a infecțiilor cu virusuri B și C, cu atât mai mult cu cât această afecțiune reprezintă o problemă de sănătate publică.
”Am trăit alături de medici perioada pandemiei și împreună cu toate cadrele medicale am reușit să depășim cea mai mare si mai grea cumpănă a istoriei recente, o perioadă în care un inamic nevăzut a secerat vieți, a răpus oameni care mai aveau zile de trăit dacă nu venea aceasta nenorocire. Am văzut, în cea mai grea perioadă trăită, aceea în care virusul a pus stăpânire pe tot, oameni care și-au împins limitele, profesioniști care nu au avut liniște, care au luptat cu inamicul nevazut, care au scos oameni din ghearele morții. Mi-am propus de atunci să pun umărul și să sprijin orice acțiune are legătură cu sănătatea, cu sistemul medical.
Consider că avem datoria cu toții să facem mai mult în această zonă, a sănătății, iar prevenția trebuie să fie o prioritate pentru fiecare din noi, indiferent că suntem simpli cetățeni, medici sau autorități.
De aceea, susțin și proiectul desfășurat la Buzău de specialiștii de la Universitatea de Medicină și Famacie din Iasi, alături de Asociația Română anti SIDA si Spitalul Clinic Judetean de Urgență Sfantul Spiridon din Iași, un proiect care poate face mult bine.
Oamenii trebuie să știe că în urmă cu zeci de ani, pentru aceste boli nu existau tratamente ori eficiența lor era minimă, însă acum, există șansa tratării acestor afecțiuni, astfel încât pacientul să ajungă să aibă o viață normală, alături de familie și la locul de muncă.
E atât de important ca în cazul unei boli, pacientul să primească rapid diagnosticul și să fie direcționat către specialiști care să-i stabilească o schemă de tratament, astfel încât bolnavul să aibă sperața că va depăși această cumpănă.
De aceea, le recomand buzoienilor din localitățile în care veți ajunge, în cadrul campaniei gratuite de testare si directionare catre tratament a pacientilor cu boli hepatice să fie deschiși, să accepte discuția cu medicii, testarea, mai ales că e gratuită, și dacă e cazul, tratamentul.
Prevenția salveză vieți. Prevenția trebuie să fie o prioritate pentru noi toți! ”, a declarat prefectul județului BUzău, Daniel Marian Țiclea.
În cadrul programului, buzoienii se vor putea testa gratuit de hepatita B și C.