Lotul corupt de la Serviciul de Permise și Înmatriculări, trimis în judecată

de Stiri Buzau Media

permis-auto-moto-2013Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a anunțat joi trimiterea în judecată a doi dintre angajații de la Permise și Înmatriculări, dar și a patronului școlii de șoferi Brătilă și a primarului comunei Brăești, Adrian Perțea. Toți au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriul din 19.XI.2015, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: Brătilă Gheorghe, Botezatu Adrian, Chitic Andrei-Costin și în stare de libertate a inculpatul Perțea Adrian Ion pentru comiterea unor fapte de corupție, apreciate ca prezentând un grad ridicat de pericol social.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situație de fapt:

În perioada octombrie 2013 – iunie 2015, respectiv iulie 2014 – februarie 2015, inculpatul Brătilă Gheorghe, la acel moment instructor auto la SC Brătilă SRL, a oferit în mai multe rânduri agenților examinatori Botezatu Adrian și Chitic Andrei Costin din cadrul SPCRPCIV Buzău carburant în valoare totală de 3.588 lei, prin alimentarea autoturismelor utilizate de polițiști și achitarea combustibilului în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a candidaților la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria profesioniști.

Același inculpat, la începutul lunii decembrie 2013, l-a determinat cu intenție pe unul din candidații la examenul de obținere a permisului de conducere să alimenteze cu combustibil în valoare de 206 lei autoturismul utilizat de agentul examinator Botezatu Adrian, fără ca elevul să cunoască această împrejurare.

Tot în sarcina inculpatul Brătilă Gheorghe s-a reținut că, în calitate de instructor la S.C. Brătilă SRL Buzău, la începutul lunii februarie 2015, a solicitat candidaților S.N.C. și T.S.G. să alimenteze cu combustibil în valoare de 300 lei autoturismul agentului examinator Chitic Andrei-Costin, permițându-le accesul la autovehicul  în scopul facilitării promovării probei practice susținută în data de 03.02.2015 cu polițistul menționat, iar la data de 15.06.2015 a pretins de la un candidat (investigator sub acoperire) suma de 250 euro, pretindere urmată de primirea sumei de 1.200 lei, lăsând să se înțeleagă că poate interveni la agentul examinator Chitic Andrei-Costin pentru a-i facilita promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere categoria profesioniști.

În sarcina inculpaților Botezatu Adrian și Chitic Andrei-Costin s-a reținut că, în calitate de agenți examinatori în cadrul SPCRPCIV Buzău, au primit, în mod repetat, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, pentru mașinile personale, combustibil în valoare de 3.588 lei prin alimentări efectuate și achitate de inculpatul Brătilă Gheorghe (instructor auto) și de către alți 3 candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a acestor candidați la proba practică.

Tot în sarcina inculpatului Botezatu Adrian s-a reținut că, în luna ianuarie 2014 , în calitatea pe care o avea de agent de poliție  examinator în cadrul SPCRPCIV Buzău, a pretins și primit de la Perțea Adrian Ion, combustibil în valoare de  470 lei, în scopul de a o promova la proba practică de obținere a permisului de conducere, pe candidata D.M.A., iar in luna martie 2014 a intervenit pe lângă funcționari de la compartimentul înmatriculări auto pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de transcriere a dreptului de proprietate a unui autoturism.

Din cercetările efectuate a rezultat și faptul că, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, inculpatul Chitic Andrei-Costin, în calitatea pe care o avea, amintită mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privitoare la incompatibilitate, a participat direct la administrarea unei firme, ce are ca obiect de activitate transport de mărfuri interne, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unui folos material, efectuând operațiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu funcția.

În ceea ce-l privește pe inculpatul Perțea Adrian-Ion – primar al comunei Brăești, județul Buzău, s-a reținut că, în luna ianuarie 2014, a oferit o cantitate de motorină agentului examinator Botezatu Sorin, în scopul de a promova o angajată de la Primăria Brăești la proba practică de obținere a permisului de conducere, iar în luna martie 2014 a oferit o altă cantitate de motorină aceluiași agent examinator, în scopul de a interveni pe lângă funcționari de la compartimentul înmatriculări pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de transcriere a dreptului de proprietate a unui autoturism.

Prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a SC BRĂTILĂ SRL Buzău – persoană juridică cu capital privat pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, reținându-se că, în interesul firmei, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, în calitate de școală de șoferi, a oferit, în mod repetat, carburant în valoare de 3.588 lei agenților examinatori Botezatu Adrian și Chitic Andrei-Costin, prin alimentarea autoturismelor utilizate de polițiști și achitarea combustibilului în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a candidaților la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria profesioniști.

În urma evaluării împrejurărilor concrete ale cauzei, prin actul de sesizare a instanței s-a propus menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de unii din inculpați, măsură necesară pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal.

Dosarul a fost înaintat, spre judecată, la Tribunalul Buzău.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă conform Codului de procedură penală finalizarea anchetei și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovație – au transmis procurorii.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns