Mai multe testări, dar și 4 centre de evaluare Covid, în județ

de Stiri Buzau Media

52 de medici de familie din județul Buzău, au încheiat până acum contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru testare rapidă la SARS-CoV-2, iar autoritățile speră că se vor înscrie și alții în acest program, având în vedere că pentru fiecare test li se decontează 50 de lei.

De asemenea, în județul Buzău au fost înființate 4 centre de evaluare care vor funcționa, de luni până vineri, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, secția de Boli Infecțioase, Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Spitalului Orășenesc Nehoiu și Spitalului de Boli Cronice Smeeni. În aceste centre de evaluare ambulatorie vor ajunge doar bolnavii COVID cu forme ușoare și medii.

În centrul de evaluare, pacientul déjà confirmat oficial pozitiv pentru SARS-CoV-2 se prezintă doar cu actul de identitate, fără de bilet de trimitere. Aici va fi consultat, iar după caz, i se fac analize de sânge, examen radiologic pulmonar sau RMN. Ulterior, acestuia i se va recomanda conduita terapeutică și, după caz, tratament antiviral care i se eliberează chiar în centru.

Pentru început, centrele au fost aprovizionate cu Favipiravir, iar în curând sunt așteptate și noile antivirale care se vor administra în centrele de evaluare, Molnupiravir şi Paxlovid. Tratamentele antivirale orale trebuie administrate doar la indicaţia medicului, în primele zile ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Riscurile administrării fără supreveghere sunt serioase, o serie de pacienţi având contraindicaţii, astfel că tratamentul trebuie neapărat prescris de un medic, atrag atenţia specialiştii.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, pacientul va fi internat și va primi tratament etiologic specific, iar în cazurile grave, acești pacienți vor fi tratați în Terapie Intensivă.