Orban respinge propunerea șefului CJ Harghita de renunțare la masca obligatorie în clasele primare în județele din scenariul verde: Nu are niciun fundament, iar copiii sunt ascultători, respectă această regulă la școală

de Stiri Buzau Media

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la Iași, că propunerea președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, de renunțare la masca obligatorie în clasele primare în județele din scenariul verde nu are niciun fundament, astfel că nu este de acord cu aceasta, deoarece cea mai sigură măsură de protecție este portul măștii.

„Este o propunere cu care noi nu suntem de acord. Obiectivul nostru fundamental este acela de a respecta dreptul la educație al copiilor și, doi, acela de a proteja sănătatea copiilor și cadrelor didactice în carul procesului educațional. Cea mai sigură măsură de protecție este portul măștii. O astfel de propunere nu are niciun fundament, iar copiii sunt ascultători, respectă această regulă la școală. Nu înțeleg de ce unii trebuie să instige la nerespectarea acestei reguli. Își asigură ei răspunderea pentru îmbolnăvirea copiilor la școală, care pot duce virusul acasă? Își asumă ei acest risc major?”, a afirmat Ludovic Orban.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly (UDMR), vrea ca purtarea măștii să fie facultativă în clasele primare, în județele care sunt în „scenariul verde”, argumentând că masca dăunează sănătății copiilor mici și îngreunează actul educațional. Șeful CJ a solicitat convocarea comitetului pentru situații de urgență, luni, în care va propune adoptarea unui document, obținut de G4Media.ro, cu propunerea de modificare a ordinului miniștrilor Tătaru și Anisie.