Percheziţii şi controale în judeţul Buzău pe linia operaţiunilor cu articole pirotehnice

de Stiri Buzau Media

Peste 23.000 de articole pirotehnice confiscate, 3 dosare penale întocmite şi amenzi în valoare de 53.500 de lei

Ieri, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul celorlalte structuri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au efectuat controale la puncte de lucru autorizate ale unor societăți comerciale, în zonele piețelor din cele două municipii, dar și în alte zone unde ar putea fi oferite spre vânzare astfel de produse artizanale.

Au fost efectuate verificări la 38 de puncte de lucru şi au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 la Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și 4 la OUG 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utilize aparate de marcat fiscale.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate a fost de 53500 de lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 19513 articole pirotehnice, cu o greutate de peste 200 kg. Valoare estimativa a acestora este de 9550 lei.

Articolele au fost descoperite în sediul societăţilor sau în autovehiculele persoanelor controlate, fără documente de provenienţă și din categorii ce nu pot fi comercializate către publicul larg – F2, F3, F4.

În cazul uneia dintre societăţi s-a impus luarea măsurii complementare de suspendare a  activității unui punct de lucru.

În 3 situaţii poliţiştii au întocmit dosare penale pentru orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Tot ieri, polițiștii Secţiei de poliţie rurală Costeşti au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în comuna Mihăileşti, în cadrul unui  dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Bănuite sunt două femei din Mihăileşti, în vârstă de 48 şi 59 de ani, despre care existau indicii că ar deţine articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.

În contextul efectuării perchezițiilor au fost descoperite şi ridicate 4.124 de rticole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3, cu o greutate de 40 kg şi estimate la 1800 de lei.

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37, lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Şi poliţiştii Secţiilor de poliţie rurală Grebănu şi Pogoanele au depistat 3 persoane care deţineau fără drept articole pirotehnice, fără a avea calitatea de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat. Cele 167 de articole pirotehnice din categoriile P1 şi F3 au fost ridicate de poliţişti în vederea confiscării, iar deţinătorii au fost sancţionaţi conform prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

Știri despre: ,