Tu trebuie să depui declarația de TVA 092? Luni e ultima zi, iar amenzile pentru întârzieri ajung la 5 000 de lei

de Stiri Buzau Media
noua-sigla-anaf

noua-sigla-anaf

Termenul limită pentru depunerea la Fisc a Declaratției de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscala și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, formularul 092 este 7 septembrie, scrie avocat.net.

Această obligație declarativă trebuie îndeplinită de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA care utilizează ca perioadaă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România. Astfel, ei sunt obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar. Mai exact, formularul trebuie să-l depună entitățile înregistrate în scopuri de TVA, indiferent dacă acestea sunt plătitoare de impozit pe profit, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale.

Conform Codului fiscal, contribuabilii au trimestrul drept perioadă fiscală, dacă au o cifra de afaceri definiăa mai mică de 100.000 de euro. În schimb, perioada fiscală este luna, atunci când cifra de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, depășește plafonul de 100.000 de euro, calculat în funcție de cursul de schimb al BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

Declarația 092 poate fi depusă doar în format tipărit. Nedepunerea formularului 092 constituie contravenție și se sancționează cu: amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice și cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns