Verificări, intervenții și sancțiuni în cadrul acțiunilor cu forțe mărite desfășurate pe raza municipului Buzău și Secției de poliție rurală Mărăcineni

Ieri, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, alături de jandarmi, poliţişti locali și militari au desfășurat acțiuni pe raza municipiului Buzău și Secției de poliție rurală Mărăcineni, pentru verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de urgenţă.

În intervalele 11.00-13.00, respectiv 16.00-19.00 au fost constituite mai multe dispozitive de ordine și siguranță publică şi puncte de verificare, iar forțele de ordine au acționat pentru aplicarea măsurilor stabilite prin ordonanţele militare adoptate, scopul activităților fiind prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, totodată combaterea criminalităţii sub toate formele ei.

Au fost monitorizate și activitățile persoanelor cu vârste peste 65 de ani, dacă acestea înțeleg că programul instituit în cazul acestei de categorii de persoane este conceput pentru siguranța lor și că respectarea acestui program este absolut necesar pentru prevenirea îmbolnăvirii. Totodată, polițiștii au avut în vedere sprijinirea acestora în intervalul 11.00-13.00 prin fluidizarea accesului către punctele comerciale.

În trafic au fost oprite și verificate cu privire la temeinicia motivulului ieșirii din locuință aproximativ 550 de persoane și au fost controlate peste 320 de autovehicule, fiind vorba fie de autoturisme personale, fie de autoutilitare destinate transportului de marfă.

Peste 300 de persoane care intrau sub incidența autoizolării la domiciliu au fost verificate de polițiști la locațiile unde au declarat că se vor afla până la ieșirea din termenul de siguranță stabilit de autorități.

În 63 de situații au fost constatate nereguli și oamenii legii au aplicat sancțiuni contravenționale, 59 pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, 3 pentru încălcarea regulilor de circulație așa cum sunt prevăzute de OUG 195/2002 și una la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcarea unor norme de conviețuire social, a ordinii și liniștii publice.

Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de peste 119.000 lei.

În activități au fost angrenați aproximativ 170 de polițiști, sprijiniți de jandarmi, polițiști locali și forțe ale apărării naționale.

Reamintim

Începând din data de 03 aprilie a.c., sancțiunile contravenționale prevăzute în ordonanțele militare și actele normative conexe, pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului  stării de urgență, sunt semnificativ majorate.

Astfel, amenda este de la 2.000 la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator!

Au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

– suspendarea temporară a activității;

– desființarea unor lucrări;

– refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi vă rugăm să rămâneți acasă și doar în situații excepționale, prevăzute de lege, să părăsiți locuința!

carantinacoronavirusizolareordonanta militarapolitiestare de urgentaverificari