Zilele Europene ale Patrimoniului 2022, în județul Buzău

 

 

 

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.
Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, sentimentul de apartenență la valorile regiunii, precum și oportunitatea de a reflecta asupra modului de identificare și protejare a patrimoniului cultural.

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2022, președintele Consiliului Județean Buzau, Petre – Emanoil Neagu a participat sâmbătă, 10 septembrie 2022 la vizitarea unor monumentele istorice de patrimoniu de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului și împrejurimi: Mănăstirea Bradu, Mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioși și Mănăstirea Berca.

Acțiunea a fost organizată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ținutul Buzăului”, (cu membri fondatori Consiliul Județean Buzău şi cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului), în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Buzău.

Beneficiarii vizitei au fost peste 100 de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, precum și copii şi însoţitori din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Acțiunea a facilitat accesul unor categorii defavorizate de cetățeni la educație, unul dintre obiectivele geoparcurilor UNESCO. La finalul vizitei, participanții au realizat scurte materiale video de prezentare a geoparcului, inclusiv  în limbaj mimico-gestual.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzaului a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

 

 

 

Zilele Europene ale Patrimoniului 2022