Dificultățile cetăţenilor români care au domiciliul în străinătate, subiect prezentat de parlamentarul Sebastian Radu în plenul Camerei Deputaților

de Stiri Buzau Media

Deputatul PSD buzoian Sebastian Radu, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut miercuri în plenul Camerei Deputaților o declarație politică privitoare la situația cetățenilor români care își stabilesc domiciliul într-o altă țară. Acestora, când anunță că și-au stabilit domiciliul în străinătate, li se retrage Cartea de Identitate, în baza Legii 248/2005 care spune la articolul 34, că cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România, emis de autorităţile române. „Codul Civil prevede la articolul 86 că cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească ori să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul sau reşedinţa, în ţară sau în străinătate. Cartea de Identitate retrasă este înlocuită cu Pașaportul CRDS, fapt care de multe ori pune în dificultate cetățenii români, dacă doresc să li se aplice o viză, de exemplu. Din momentul în care depun pașaportul la consulat până îl pot ridica, aceștia nu mai pot călători deoarece nu au asupra lor un document de identitate valabil. Asta este practic o restrângere a dreptului la liberă circulație, drept garantat, printre altele, de chiar Legea 248/2005”, a menționat Sebastian Radu.

Motivul sesizat de deputatul buzoian pentru care se întâmplă acest lucru este constituit de Articolul 2 aliniat (3) al Ordonanței de Urgență 97/2005 care spune că pentru cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, evidenţa acestora se ţine după principiul ultimului domiciliu avut în ţară şi după reşedinţa declarată în România. „Acest principiu este, din punctul meu de vedere, absurd. De ce se ține evidența cetățenilor cu domiciliul în străinătate după ultimul domiciliul avut în țară sau după reședința declarată în România? Este clar un nonsens și nu înțeleg de ce acest fapt nu a fost sesizat timp de 13 ani. Nu este acceptabil să avem cetățeni care să se bucure de mai puține drepturi doar din cauza locului în care aleg să își stabilească domiciliul și care doresc să aibă o relație corectă cu statul, declarându-și domiciliul acolo unde locuiesc, nu acolo unde au convins pe cineva să îi ia în spațiu. Toți cetățenii români, indiferent unde aleg să își stabilească domiciliul, trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți și să fie tratați egal de statul de care aparțin”, a adăugat deputatul PSD, Sebastian Radu.

Demnitarul buzoian se va adresa membrilor guvernului care au atribuții în acest domeniu pentru a modifica urgent O.U.G. 97/2005 și actele normative care decurg din aceasta deoarece consideră că situația necesită o rezolvare mult mai rapidă decât parcursul clasic al unei inițiative parlamentare.