Comunicat de presă – Dep. Dănuț Păle

de Stiri Buzau Media

Legea medicilor veterinari, modificată

Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Proiectul, inițiat de deputatul social democrat buzoian Dănuț Păle, medic veterinar și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a vizat în principal alinierea legislației naționale din domeniu la normele și exigențele europene în materie. În urma adoptării proiectului, medicii veterinari vor avea competență exclusivă în privința comercializării cu amănuntul a produselor medicinale veterinare, iar administrarea acestora se va face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităților în care se desfășoară activități de asistență medical-veterinară, respectiv asistent veterinar și/sau tehnician veterinar, după prescrierea și sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

De asemenea, activitatea din cadrul farmaciilor veterinare și punctelor farmaceutice veterinare se va desfășura exclusiv în prezența unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor medicinale veterinare, care trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții: să fie administrator al societății comerciale care deține farmacia veterinară, respectiv punctul farmaceutic veterinar, să fie medic veterinar titular al farmaciei veterinare, respectiv al punctului farmaceutic veterinar sau să fie angajat cu contract individual de muncă.

„Medicina veterinară este foarte importantă și strâns legată de sănătatea umană. Bineînțeles, tratarea cu responsabilitate a animalelor nu este mai puțin importantă. Este necesar ca prescrierea, comercializarea și administrarea medicației la animale să fie făcută de specialiști pentru că vorbim de tratamente cu antibiotice sau substanțe speciale care, la fel ca în medicina umană, dacă sunt aplicate de personal neavizat pot crea probleme ce pun în pericol viața animalelor dar și pe a oamenilor și siguranța alimentară a acestora. Trebuie înțeles că înainte de aspectul comercial al farmaciilor veterinare, de exemplu, trebuie să primeze cel medical. Medicul veterinar depune un jurământ pentru promovarea și apărarea sănătății animalelor, protecția sănătății omului și a condițiilor ecologice și este primul lucru la care se raportează atunci când prescrie un tratament, astfel că prevederile noului act normativ adoptat asta fac: pun pe primul plan importanța acordării asistenței medicale veterinare de specialitate în interesul sănătății tuturor.” – Dănuț Păle

Proiectul de Lege a fost adoptat cu 243 de voturi ale parlamentarilor din Camera Deputaților

Dănuț Păle

Știri despre: