Eveniment Pamfil Șeicaru

de Stiri Buzau Media

 

 

Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău organizează luni, 3 octombrie, de la ora 12.30, la Galleria Mall, manifestarea „De la Pamfil Șeicaru la presa de astăzi”. Evenimentul vine să continue șirul celor XIV ediții desfășurate cu scopul evocării marelui jurnalist buzoian, Pamfil Șeicaru, întrerupt de ultimii doi ani, forțați de pandemie.

 Programul evenimentului de luni include:

  • premierea celor mai bune reviste școlare buzoiene;
  • conferința „Presa românească după 32 de ani de la Revoluție”, susținută de prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București;
  • conferința „Pamfil Șeicaru, în jurnalul politic al Marthei Bibescu”, susținută de coordonatorul filialei UZPR Buzău, Stan Brebenel;
  • conferința „Comportamente informaționale sănătoase în mediul online”, susținută de lect. univ. dr. Robert-Florin Coravu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității București.

La manifestarea „De la Pamfil Șeicaru la presa de astăzi” participă elevi din redacțiile revistelor școlare, profesori, scriitori, jurnaliști, membrii UZPR.

Născut în 1894 la Tăbărăști, Buzău, Pamfil Șeicaru a fost ziarist și director al ziarului „Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. În august 1944 a părăsit țara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susțină cauza României după încetarea războiului. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comuniști. A petrecut 30 de ani în Spania, iar ultimii ani de viață i-a petrecut în Germania. La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept „un patriot român și eminent ziarist”. În 1966, Ceaușescu l-a grațiat în urma unei ample acțiuni a Securității, după care a fost ajutat financiar să publice articole și cărți favorabile politicii de independență a lui Ceaușescu față de Moscova.