??????? ??????? ??? ??????? ?????, ??????????? ?? ??????????̆

de Stiri Buzau Media

 

 

? 30 ?????? 1918 – ???????? ????? ??? ?̂????̦??? ?̂? ?????? ???? ?̂??????̆?? ??????̦??? ?? ????????
Liderul bolșevicilor se afla la uzinele Michelson pentru a le vorbi muncitorilor despre „Cele două regimuri”, iar aceştia l-au primit cu căldură, sperând ca lucrurile să ia o întorsătură favorabilă pentru ei.
▶️ Fania Kaplan (28 ani), membră a Partidului Socialist
Revoluționar, s-a apropiat de Lenin când acesta se îndrepta către mașina sa. Ea l-a strigat și, când acesta s-a întors să-i răspundă, a tras trei focuri de revolver asupra lui, dintre care două l-au nimerit pe liderul bolșevic în umăr și în ureche.
▶️ Lenin a fost dus în apartamentul său privat din Kremlin, el refuzând să riște sa meargă la spital, deoarece credea că și acolo este așteptat de alți asasini. Au fost convocați doctorii, dar ei au decis că era prea riscant să extragă gloanțele. După unele surse, fragmentul din zona gâtului a putut fi extras complet abia în 1922. În cele din urmă Lenin și-a revenit, dar sănătatea sa s-a deteriorat în continuu începând din acel moment, și se crede că incidentul a contribuit la atacurile cerebrale de mai târziu.
????? ?????? ? ???? ???????????̆ ?? ?????̦?? ????. ???? ??̆ ??? ?????????̆ ??̆??̆ ??????, ?? ???????, ?? ? ??????????. ?? ??̆ ?? ??̆??̂??̆ ????, ?????? ?-? ???? ???. ??????? ??̆??????? ??????? ???? „???????? ???̦??”, ??????̦?? ?? ????????, ??????̆?? ??????????.
Până la sfârșitul lunii septembrie 1918, douăzeci și cinci de foști miniștri țariști și peste șapte sute de așa-zise „Gărzi Albe” vor ajunge în fața plutonului de execuție.
? În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți cartea „Misterele Kremlinului: Atentate şi înscenări – de la Lenin la Elţîn”, de Nikolai Zenkovici.

 

 

 

 

 

Știri despre: