12 CUVINTE CARE SUNT PRONUNȚATE GREȘIT

 

Sursa foto: almanahonline.ro

Oricât ne-am străzui să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care, zi de zi, le folosim în mod greşit. Potrivit Dicție.ro, acest lucru se întâmplă, deoarece ,,le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.

 1. Repercursiune – forma corectă este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.
 2. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.
 3. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu, forma ,,servici” nu există în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX).
 4. Inopinant– forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform DEX, neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.
 5. Monstră –forma corectă a cuvântului este mostră, dar 8 din 10 români, adaugă sunetul N în acest cuvânt.
 6. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
 7. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.
 8. Examen – foarte mulți români folosesc în vorbire forma ”ecsamen” în loc de “egzamen”.
 9. Chibrite – forma corectă este chibrituri.
 10. Bacnotă – forma corectă este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită.
 11. Flebeţe – forma corectă a cuvântului este febleţe – cuvânt ce desemnează înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană. (DEX 1998).
 12. Ultimile – forma corectă este ultimele”.
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: