20 august în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

 

,,Acum 137 de ani, pe 20 august 1884, apărea ?????? ???? ???????? ????̂????, „?????????”. Jurnalistul italian Luigi Cazzavillan ajungea în Ţările Române în 1877 în calitate de corespondent de război, iar 7 ani mai târziu înființa aici, după modelul gazetei italiene „Il Universo”, ceea ce avea să devină primul mare cotidian românesc. Primul număr al ziarului a apărut în format mic şi pe doar două pagini, „tras” în doar 500 de exemplare, apoi, la scurtă vreme, în 3.000. Dorindu-se independent politic, deviza publicaţiei a urmat-o pe cea a întemeietorului ei care spunea: „Nici cu ăla, nici cu ăla: ăsta e Universul!”. Ziarul apărea dimineaţa devreme, în jurul orei 7.00, în vreme ce celelalte gazete ajungeau pe piaţă abia după prânz. La câţiva ani de la lansare, „Universul” ajunsese la un tiraj zilnic de 40.000 de exemplare, pe când „concurenţa” se zbătea undeva în jurul a 5.000.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume dedicate istoriei presei din România, printre care: „Istoria presei române”, de Marian Petcu și „Istoria cărţii, presei şi tiparului”, de Gheorghe Pârnuţă.

Tot într-o zi de 20 august, dar în 1864, se năștea ??? ?. ?. ???̆????? (d. 1927), prim-ministru al României de numele căruia se leagă Unirea cea Mare (1918), Constituţia României (1923), introducerea votului universal și reforma agrară. Din 1909 până la moarte a fost preşedinte al PNL. Una dintre cele mai complexe şi controversate personalităţi politice din istoria României, Brătianu a făcut şi a desfăcut guverne, timp de două decenii, iar întreaga clasă politică a ascultat de vocea sa. Regele Ferdinand I a fost puternic influenţat în deciziile sale de fruntaşul liberal, pe care îl considera „zodia bună a României”, iar pentru acest lucru şi-a atras de la opozanţi renumele de „rege neîncoronat”. Influenţa sa asupra regelui Ferdinand se exercita mai ales prin Barbu Ştirbei şi regina Maria, cu care a avut şi o relaţie amoroasă.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele: „România şi Conferinţa de Pace de la Paris: diplomaţia lui Ion I. C. Brătianu”, de Sherman David Spector; „Amintiri-Documente-Corespondenţă”; „Din viaţa familiei Ion C. Brătianu”, de Sabina Cantacuzino; „Ion C. Brătianu – un promotor al liberalismului în România”, de Apostol Stan.

Pe 20 august 1872 murea scriitorul și publicist român ???????? ???????????? (n. 1819), participant la Revoluția de la 1848. Cooptat în Frăția și în Asociația Literară, a adoptat din tinerețe mentalitatea de carbonar. Pleacă la Paris în 1845 cu o bursă din partea Asociației Literare și se întoarce în țară în 1848 cu rolul de a stabili contacte cu revoluționarii din Bucovina. În 1859 intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțiune publică. Dimitrie Bolintineanu a scris foarte mult atât în proză cât și în versuri. Opera sa poetică cuprinde ciclurile „ Legendele istorice”, „Florile Bosforului”, „Basmele”, „Macedonele” și „Reveriile”.

Pe lângă operele lui Bolintineanu, în colecțiile noastre găsiți „Dimitrie Bolintineanu: monografie”, de Ion Roman și „Dimitrie Bolintineanu şi epoca sa”, de Teodor Vârgolici.

Pe 20 august 1902 avea loc ?????? ???? ??????? ?? ?????? ??? ????̂??? între echipele oraşelor Timişoara şi Lugoj (pe un teren din Timişoara, încheiat cu scorul 3-2, în favoarea gazdelor).

Pentru mai multe amănunte, găsiți în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” cartea „Fotbal cadran mondial”, de Mihai Flamaropol.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968 avea loc ??????? ????????????? de către trupe de ocupaţie sovietice, maghiare, poloneze şi est-germane. Era răspunsul Moscovei şi al blocului sovietic la perioada de liberalizare comunistă cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga. Aproximativ 250.000 de soldați au ocupat atunci Cehoslovacia. România și Albania au fost singurele state membre ale Pactului de la Varșovia care au refuzat să participe la invazie. 137 de civili cehoslovaci au fost uciși și 500 au fost grav răniți în timpul ocupației.

Știri despre: ,