Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 5 aprilie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 5 aprilie 1772, ???????????? ??????? ????? ????????? ?????????̆ ? ??????̆ ?̂? ??????? ???????, ?? ???? ??̆?̦?????̦?? ? ?????? „???? ???” (????? ??̂??̆). ?????????????? ? ?? ?????? ?????? ?????? (?????? ???̦?????). Cea mai interesantă descoperire a exploratorilor olandezi a devenit celebră în întreaga lume, rămânând și astăzi un mister: statuile gigantice din piatră situate de-a lungul insulei. Sutele de statui ce se găseau în aproximativ 50 de situri de-a lungul insulei i-au şocat pe exploratorii olandezi, care credeau că descoperiseră o populaţie primitivă şi nu înţelegeau cum ar fi putut aceasta să realizeze misterioasele statui. Locuitorii insulei nu cunoşteau tehnologia roţii, nu aveau instrumente din metal şi nici animale cu care să lucreze pământul. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Fantastica Insulă a Paştelui”, de Francis Mazière.
? Pe 5 aprilie 1932 se năștea în comuna Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, scriitorul ??̆???̦ ????? (d. 2011). Supranumit „frumosul nebun al marilor orașe”, Fănuş Neagu a fost unul dintre marii boemi ai Bucureştiului în timpul „Epocii de Aur“ și un scriitor reprezentativ pentru istoria literaturii române contemporane. A îndeplinit funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti în perioada 1993-1996 și a devenit în anul 2001 membru titular al Academiei Române. A fost distins de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Printre volumele sale de referinţă se află „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”, „Dincolo de nisipuri” sau „Îngerul a strigat”, pe care le puteți găsi și în colecțiile bibliotecii noastre. Pe lângă volumele marelui scriitor, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți monografiile „Fănuş Neagu, frumosul nebun al marilor metafore”, de Mircea Micu; „Fănuş Neagu şi Brăila”; „Fănuş Neagu – portretul unei vieţi”.
✍️ Pe 5 aprilie 1933 se năștea la Oradea scriitorul ??????? ????????, un om obsedat de carte. A scris, a tradus, a editat și a colecționat cărți o viață întreagă. După propria mărturisire, a adunat peste 20.000 de volume, unele cu autografe, multe dintre ele rare și foarte vechi, pe care nici măcar Biblioteca Academiei nu le avea. El însuși poet talentat („Poezii”, 1965, „Arte & meserie. Versuri vechi & noi”, 1979, „Vechituri & novitale”), Vulpescu a preferat, în loc să-și dezvolte propria operă, să coordoneze antologii de poezie străină și să traducă enorm, nu doar poezie, ci și teatru, cu precădere francez, de la Shakespeare și Moliere până la Alfred Jarry și Sartre. Textele lui au fost preluate de cântăreți vestiți ca Tatiana Stepa, Margareta Pâslaru și Tudor Gheorghe. A cochetat și cu lumea teatrului, fiind pentru o scurtă perioadă director al Teatrului Mic din București. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele de proză și poezii ale lui Romulus Vulpescu, alături de „Procesul Caragiale-Caion” și „Hîncu-Ba: polemici, opinii, controverse (1962-2001)”.
? Astăzi împlinește 72 de ani regizorul ?????? ?????̆????. Născut pe 5 aprilie 1950 la București, Purcărete este unul dintre cei mai importanți regizori români de teatru, operă și film. Numit de marele George Banu „un regizor-poet al scenei“, Purcărete este adept al teatrului de imagine. Spectacolele sale au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena, la New York, iar din 2013 românul este membru al Uniunii Teatrelor din Europa. În anul 1996 a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, unde, după doi ani, a creat o şcoală pentru tineri actori. Printre spectacolele regizate de Purcărete care au fascinat o lume întreagă amintim „Danaidele“, „Titus Andronicus“ sau legendarul „Faust“, după J. W. Goethe. A primit importante distincţii internaţionale: Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul „Herald Angel” la Festivalul Internaţional de la Edinburg pentru „Călătoriile lui Gulliver” (2012) etc. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Silviu Purcărete sau privirea care înfăţişează”, de Oltiţa Cîntec.
? Tot astăzi scriitorul ????? ???? împlinește 70 de ani. Născut pe 5 aprilie 1952 în comuna Comana, județul Constanța, Cicu s-a stabilit în Buzău unde a devenit unul dintre scriitorii locali importanți. Este  membru USR filiala Dobrogea, din 2009, și a obținut de-a lungul cariereimai multe distincții: Premiul I acordat de Liga Scriitorilor din Vrancea, pentru „Liviu Ioan Stoiciu – Poezia şi subteranele ei”, Premiul „Victor Frunză” la a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de creaţie literară „Titel Constantinescu” pentru volumul „Cu traista de basme prin lume” etc. În colecțiile bibliotecii noastre se găsesc mai multe volume ale lui Tudor Cicu, printre care: „Necunoscuta”, „Azaplar”, „Enigmatica Ema”, „Fata cu smochine”, „Copil din flori”, „Geamantanul cu vise”, „Cu marea în suflet” etc.