Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – Să ne amintim ce s-a întâmplat pe 20 ianuarie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
⚜️ Acum 757 de ani, pe 20 ianuarie 1265, era convocată la Palatul Westminster din Londra, o adunare a „stărilor” la care, alături de baroni, participă, pentru prima oară, câte doi cavaleri din fiecare comitat şi doi reprezentanţi ai oraşelor mai importante. Aceasta avea să fie ?̂????????? ???????? ????????? ??? ????, ????????? ?̂? ?????? ?? ????? ????????, conte de Leicester.
? Tot într-o zi de 20 ianuarie, dar în anul 1648, apărea la Bălgrad (Alba Iulia) ????? ????????? ?????????̆ ? „?????? ?????????” ????̆??? ?̂? ????̂???̧??, având titlul „Noul Testament sau Împăcarea sau „Leagea Nouă a lui Iisus Hristos, Domnului nostru”, sub îngrijirea mitropolitului Simion Ştefan.
⚗️ Pe 20 ianuarie 1907 înceta din viață chimistul rus ??????? ????????? (n. 1834), cel care a descoperit legea periodicităţii şi a ordonat elementele chimice într-un tabel numit Sistemul periodic al elementelor, care-i poartă numele. În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate marcantă a timpului său, recunoscută în Europa, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universităţii din Sankt Petersburg. În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al reţetei de vodcă rusească, cu 40%  alcool,  a studiat câmpurile petrolifere din Rusia şi a contribuit la crearea primelor rafinării ruseşti. A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg. Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: Mendeleeviu. Un crater de pe Lună a fost numit, de asemenea, Mendeleev. Deşi a fost nominalizat la Nobel de două ori, în 1905 şi 1906, Comitetul Nobel a considerat că descoperirea lui Mendeleev, Tabelul periodic al elementelor, este mult prea cunoscută în epocă şi nu mai reprezintă o noutate. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți lucrarea „Bazele chimiei”, de Mendeleev, și câteva monografii dedicate celebrului om de știință: „Tabloul lui Mendeleev”, de Galia Gruder; „Mendeleev”, de V. Curbatov și „D.I. Mendeleev”, de Oleg Pisarjevski.

? Pe 20 ianuarie 1920 se năștea la Rimini, Italia, ???????? ??????? (d. 1993), considerat cel mai mare regizor european al tuturor timpurilor. „La Dolce Vita”, „Cassanova” sau „La Strada” sunt trei capodopere ale marelui regizor a cărui viață bate orice film. Tânărul fugit de la Facultatea de Drept a devenit primul regizor european care a primit cinci premii Oscar, s-a căsătoria cu actrița Giulietta Masina, iar unicul lor copil a murit în mod tragic la numai o lună de la naștere din cauza encefalitei. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Fellini despre Fellini: convorbiri despre cinema cu Giovanni Grazzini”.

☑️ Se împlinesc 40 de ani de la data de 20 ianuarie 1942, când avea loc ?????????̧? ?? ?? ??????? (???????? ? ??????????), ?̂? ?????? ??̆???? ??-?????????????̈???? ???????? ???????? ?̦? ???̦? ???????? ??? ???????? ???????̆ ?? ??????? ????????????? ???????? ??????? ???????????? ???????? ??? ?????? („Soluția finală a problemei evreiești”). Găsiți în colecțiile bibliotecii noastre cărțile „Auschwitz: naziştii şi Soluţia finală”, de Laurence Rees, „Hitler, germanii şi soluţia finală”, de Ian Kershaw, și DVD-ul  „Auschwitz: The Nazis & The Final Solution”.

✒ Astăzi își serbează ziua de naștere scriitoarea ??????? ?????-??̆????̦?. Născută pe 20 ianuarie 1956 în Comănești, Bacău, s-a stabilit în Râmnicu Sărat, afirmându-se ca scriitoare în Cenaclul „Vasile Voiculescu”. Profesoară de filologie (română, franceză, engleză), Valeria Manta-Tăicuțu este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2003 și scrie cu talent deopotrivă poezie, proză, comentarii literare, fiind distinsă cu importante premii ale unor festivaluri şi reviste de cultură, cât și cu premiul USR. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe cărți ale scriitoarei: „Impact liric”, „Mamin”, „Laudate Dominum”, „Romanul inorogului”, „Anotimpuri de plumb”, „Moştenirea lui Mamin”, „Biblioteca subiectivă”, „Îngeri S.A.” etc.

? În urmă cu 29 de ani, pe 20 ianuarie 1993, murea actrița ?????? ??????? (n. 1929), una dintre cele mai frumoase actriţe din istorie. A fost una dintre cele mai mari actriţe ale Hollywoodului, dar, în egală măsură, un simbol al eleganţei, al manierelor aristocrate şi graţiei, fiind sursa de inspiraţie pentru creaţiile lui Hubert de Givenchy, care a văzut în ea întruchiparea feminităţii absolute. Audrey Hepburn a fost şi un om dedicat activităţilor caritabile, fiind implicată ca ambasador UNICEF în numeroase acţiuni umanitare. Cu un an înainte să moară, în septembrie 1992, a acuzat puternice dureri abdominale, la revenirea dintr-o misiune umanitară în Somalia, iar în noiembrie medicii din Los Angeles i-au descoperit un cancer intestinal, mult prea dezvoltat pentru a fi operat. Rochia neagră Givenchy din filmul „Mic dejun la Tiffany a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 lire sterline, al doilea preţ ca valoare plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe din filmul „The Seven Year Itch”, care s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari în iunie 2011. La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți mai multe filme cu marea actriță: „Breakfast at Tiffany’s”, „Război şi pace”, „Sabrina”, „Parisul zgomotos”.