Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu” se mută în noul sediu de la Galleria Mall

de Stiri Buzau Media

Pe 12 martie 2018, Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ,,Consolidare, restaurare și dotare, Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu” Buzău”, în valoare totală de 18.467.853,04 lei, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Pentru ca lucrările de consolidare și de restaurare ale bibliotecii să poată fi demarate, întregul fond de carte trebuie să fie mutat într-o altă locație, care să îndeplinească toate condițiile necesare. Aceasta este Galleria Mall, care a oferit instituției buzoiene spațiul dorit, acolo unde astăzi, a fost oficial luat în primire, în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a directorului bibliotecii, Sorin Burlacu și a managerului de proiect, Liliana Nicolae.

Operațiunea de mutare a cărților, mobilierului și celorlalte dotări ale bibliotecii va începe în următoarele cinci zile, adică începând de luni, 11 martie, fiind vorba de o cantitate mare de volume, publicații și manuscrise care trebuie ambalate, etichetate, transportate și apoi rearanjate pe rafturi în noul sediu. Vorbim aici despre peste 400 de tone de cărți și alte aproximativ 200 de tone de mobilier și aparatură. Prin urmare, Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu” își va întrerupe pentru o perioadă de timp activitatea cu publicul.

,,Am ales aici, pentru că a fost cea mai bună ofertă pentru noi ca și instituție (n.red. Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu”) și implicit pentru Consiliul Județean, atât din punct de vedere financiar, cât a utilităților și spațiului care trebuia să fie adecvat pentru un asemena act, pentru că aici se face practic cultură. În afară de aceste motive, au fost și altele, bine întemeiate.Este așezat din punct de vedere al transportului, al siguranței vizitatorilor, mai ales că marea majoritate a vizitatorilor sunt copii începând de la clasele primare, până la clasele de liceu. Eu cred că aici își pot desfășura activitatea într-un cadru adecvat. Spațiul a fost pus la dispoziție de către firma de la care s-a făcut închirierea. Este un lucru absolut deosebit pentru bibliotecă, deoarece proprietarul a amenajat spațiul ca biblioteca să-și desfășoare activitatea normal, pentru că există un anumit flux. Au mai contat totodată și utilitățile, în afară de cele tehnice, pe care firma ni le-a pus la dispoziție. Știți că avem un fond de carte, dacă vorbim despre cărți de patrimoniu, care trebuie să fie ținut în anumite condiții. Contractul este făcut pe 10 ani, noi sperăm să ne mutăm mai repede”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Mutarea sediului bibliotecii este necesară în contextul în care clădirea se află într-un stadiu avansat de deteriorare, iar pentru a se evita soarta celuilalt imobil în care a funcționat fostul spital Brătianu, s-a impus demararea lucrărilor de reabilitare și consolidare a edificiului,care este monument istoric. Lucrările vor fi derulate în cadrul programului cu finanțare europeană accesat de Consiliul Județean. Proiectul se află deja în a 11– a lună de derulare, din cele 47 câte au fost menționate în document. ,,Nu exista altă soluție, pentru că sediul Bibliotecii Județene ,,Vasile Voiculescu”de pe Bulevardul Unirii risca să ajungă în aceeași stare în care este acum generic spun, clădirea de pe Nicolae Bălcescu, fostul spital Brătianu. Stadiul de degradare în care se găsește clădirea Bibliotecii Județene ,,Vasile Voiculescu” este avansat, probleme deosebite fiind mai ales la structura de rezistență. În eventualitatea unui cutremur, nici nu vreau să mă gândesc, exista riscul ca această clădire să pice”, a mai menționat Petre Emanoil Neagu.

Pentru ca mutarea fondului de carte să se facă într-un mod cât mai eficient, autoritățile vor apela la sprijinul Armate. Mai exact, ei vor beneficia de câteva camioane pentru transport,  alte două camioane urmând a fi puse la dispoziție de firma care va executa lucrările la vechiul sediu. O premieră în România este faptul că toate volumele și publicațiile vor fi supuse unui proces de dezinfecție, după cum a declarat directorul bibliotecii, Sorin Burlacu: ,,Prin grija și oferta celor care astăzi ne găzduiesc, aceștia s-au oferit să ne asigure un aparat care înseamnă această igienizare a cărților. Este un lucru deosebit. În România nu mai există, vă pot spune ca secretar al Asociației Profesionale, dar cel mai important subliniez este repunerea în circuit a bibliotecii. Noi oricum o să funcționăm, tot cu acordul instituției care azi ne găzduiește. Vom desfășura împreună activități cultural deosebite.”

  La acest moment, Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu” deține 17 unități de bibliotecă cu valoare de patrimoniu: volume foarte valoroase, o serie de cărți cu semnătura autorilor, manuscrise, publicații vechi. În cazul lor va fi nevoie și de o atenție sporită atunci când vor fi mutate. Odată ce clădirea, în care încă mai funcționează Biblioteca Județeană, va fi reabilitată, instituția va dispune astfel de unul dintre cele mai moderne și mai bine utilate sedii dintre celelalte instituții de profil din țară. Reaminitim că din valoare totală de 18.467.853,04 lei, contribuția Consiliului Județean este de 340.298,49 de lei, ceea ce reprezintă un procet de 2%, iar restul de 16.674.626 de lei reprezentând fonduri europene și guvernamentale. Odată ce lucrările de reabilitare și de consolidare vor fi finalizate, vor fi create și 13 noi locuri de muncă la nivelul personalului bibliotecii. Clădirea sediului central este una de patrimoniu, construită în anul 1914 de către arhitectul Cerchez.