FOTO și VIDEO: Expoziție impresionantă la Muzeul Județean Buzău

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău a vernisat astăzi, expoziția „In memoriam: Eroii noștri din Primul Război Mondial (1916-1918)”, organizată cu ocazia Zilei Naționale și a aniversării Centenarului Marii Uniri, al cărei laitmotiv este crucea. Concepută ca o instalație de artă, expoziția cuprinde multiple simboluri: crucea, clopotul, cămașa populară, puntea. Expoziția realizată în colaborare cu Serviciul Județean Buzău al Arhivelor Naționale, Muzeul militar Național ”Regele Ferdinand I”, Divizia 2 Infanterie „Getica”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei prezintă buzoienilor monumentele ridicate pentru jertfa eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial pentru realizarea idealului național.

,,Expoziția pe care o vernisăm astăzi este un omagiu pentru cei mulți, cei care aveau să rămână pentru totdeauna în tranșee și pentru totodeauna să rămână în amintirea și în gândurile noastre”, a declarat dr. Daniel Costache, managerul Muzeului Județean Buzău. Deschiderea oficială a expoziției a avut loc în sala Amfiteatru a Muzeului Județean, acolo unde, au fost prezenți prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul Gheorghiță Vlad, președintele filialei Buzău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, generalul Achim Alstanii, reprezentanți ai Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, ai Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național, elevi dar și angajați ai Muzeului Județean.

În deschiderea expoziției, organizatorii au prezentat un film impresionant, în care au fost evidențiate cele mai importante evenimente istorice care au înfăptuit Marea Unire de la 1918.

Au urmat alocuțiunile invitaților care au felicitat în primul rând organizatorii expoziției, iar mai apoi au vorbit despre importanța acestui an pentru noi ca națiune.

,,La mulți ani România! Cred că este cel mai important an din viața noastră, a tuturor, măcar a celor ce suntem aici, deoarece trăim un moment unic. Putem să sărbătorim împreună 100 de ani de România Mare, visul de aur al tuturor românilor. Felicit conducerea Muzeului Județean pentru realizarea expoziției, pentru că astfel de initiative au rolul de a păstra vie amintirea celor care s-au jertfit pentru țară, iar rememorarea faptelor din trecut reprezintă și un exercițiu de recunoștință, dar și o lecție care trebuie învățată de fiecare dintre noi”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

,,Cândva era un vis denumit România, astăzi este o realitate. Cei care au luptat pentru făurire, trebuie și noi să luptăm pentru menținerea ei. E frumos că avem 100 de ani. Sperăm să avem și 200, și 1000 de ani. Este rândul generațiilor următoare să facă acest lucru. Noi trebuie să menținem ceea ce au făcut bravii noștri soldați, bravii noștri strămoși, bunici. La mulți ani România! Vom avea grijă de tine, vom avea grijă de români”, a adăugat prefectul Carmen Ichim.   

,,Buzăul a fost casa a două divizii de infanterii – Divizia 5 Infanterie și Divizia 13 Infanterie -, în perioada Primului Război Mondial. Divizia a 13 Infanterie era formată din oameni de rând – țărani, profesori, avocați, muncitori. Această divizie și mai precis Regimentul 48 Infanterie Buzău a fost dislocată în campania din 1916 (…). A plecat la război cu 3600 de soldați și cu 64 de ofițeri. (…) La sfârșitul campaniei din 1916 s-au întors acasă 800 de soldați și din 64 de ofițeri s-au întors doar 15”, a explicat comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul Gheorghiță Vlad.

  La finalul alocuțiunilor, toți cei prezenți în sala Amfiteatru a Muzeului Județean au mers să vizioneze expoziția „In memoriam: Eroii noștri din Primul Război Mondial (1916-1918)”. Încă de la intrarea în expoziție, o cruce și un soldat te întâmpină la ușă, transpunându-te în acel moment, în anii Primului Război Mondial. Odată ce pășești în sală, primul impact este cel vizual: zeci de cruci înșirate, acoperite fiecare dintre ele cu câte o cămașă populară pe care se află imprimată o poză a monumentelor ridicate de fiecare localitate în parte în cinstea eroilor, precum și numărul celor ce au căzut la datorie. Pe pereți, panouri cu imagini ale trecutului  completează și mai mult acest tablou mut ce îți creează o stare de pioșenie.

Al doilea impact este cel sonor. Fundalul special creat te transpune în acea lume tăcută și rece, a celor ce au pierit pentru o Românie măreață pe care noi, cei de astăzi și de acum, trebuie să o păstrăm și să o respectăm. Cele 85 de cruci, câte una pentru fiecare comună a judeţului, semnifică matertializarea vieţilor jertfite în război. Cărarea dintre cruci conturează și definește sintetic un univers apus, cel al țăranului de acum 100 de ani, ajuns soldat în slujba țării.  Expoziţia este un omagiu adus tinerilor satelor buzoiene, celor căzuţi pentru patrie, mulţi dintre ei rămaşi anonimi. În dreptul crucilor unde numărul eroilor este impresionant de mare, se află o candelă aprinsă.  Per ansamblu, întreaga expoziție îți sugerează și mai mult convingerea că pentru a putea păși în viitor, trebuie să ne cunoaștem și să nu ne uităm trecutul. Expoziția „In memoriam: Eroii noștri din Primul Război Mondial (1916-1918)” va putea fi vizitată până pe 31 martie 2019.