Moment de cultură excepțional la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” din Buzău

de Stiri Buzau Media

  Amfiteatrul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, a fost neîncăpător în acest weekend. După 18 ani, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral din România, care anul acesta împlinește 55 de ani de activitate neîntreruptă, a concertat în Buzău. Totodată, alte patru coruri de copii, membre ale Programului Național Cantus Mundi, au susținut un recital la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, în cadrul evenimentului „Serbările Centenarului” ce marchează 100 de ani de activitate pedagogică a Colegiului. La eveniment au fost prezenți, primarul Buzăului Constantin Toma, inspector general școlar Florina Stoian, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, directorul Colegiului Național ,,B.P.Hasdeu”, profesorul Ionel Banu, foste cadre didactice ale Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” și șefi de instituții de cultură din Buzău.

[bs-quote quote=”Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a sosit la Buzău: un vis împlinit. Totul a pornit de la o idee din cancelarie și iată că în decurs de un an s-a împlinit. Mulțumim tuturor acelora care s-au implicat și fără de care acest proiect nu s-ar fi finalizat.” style=”default” align=”center” author_name=” profesor Camelia Voicu” author_job=” director C.N. ,,Mihai Eminescu”” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Înainte de debutul specatacolului, pe scenă a mai urcat și primarul Constantin Toma care, vădit emoționat, a declarat că este încântat de faptul că Buzăul are parte de tot mai multe momente culturale deosebite, amintind și de prezența la Buzău, pe 19 decembrie 2017, a celebrei orchestre Johann Strauss Ensemble, în cadrul turneului ,,Best of Vienna”.

[bs-quote quote=”Vă felicit pentru demersurile pe care le faceți, pentru a avea mai multă cultură la Buzău, până la urmă, ceea ce este un lucru extrem de important. O comunitate nu se poate dezvolta decât echilibrat pe patru domenii. O spun de fiecare dată: economic, educațional, social și cultural și spiritual. Deci fără educație, nu facem nimic, fără credință, nu facem nimic, iar fără cultură probabil, nu vom avea libertate niciodată.” style=”default” align=”center” author_name=” Constantin Toma” author_job=” primarul Buzăului” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

La scurt timp au urcat, pe rând pe scenă, cele 4 coruri Cantus Mundi: CorulArmonii – dirijor Ioana Alexandra Deliu, Corurile Happy Kids Sr și Happy Kids Jr, conduse de Oana Dobre și Corul Heruvimii, dirijat de Mirela Crăciunescu și Miruna Stoica. Momentul muzical a fost întregit de prezența remarcabilă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Sub bagheta dirijorului principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Anna Ungureanu festinul muzical oferit buzoienilor a făcut ca, în acest weekend, ropotele de aplauze să răsune ca un cântec în Amfiteatrul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”.

Corul Madrigal a încălzit inimile cu melodii clasice, cântece bisericeşti şi chiar melodii populare cu mare încărcătură emoţională pentru publicul prezent. Artiștii de la Madrigal au oferit astfel o nouă seară de poveste spectatorilor care au umplut Amfiteatrul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”. Toți cei prezenți la acest eveniment deosebit au fost parcă transpuși într-o altă lume, în alte ceruri și parcă a înălțat sufletele mai aproape de îngeri.

Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.