Muzeul Județean Buzău, al treilea din țară care ar deține o operă a lui Brâncuși

de Stiri Buzau Media

Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la naşterea sculptorului sufletului românesc, Constantin Brâncuși, Muzeul Județean Buzău a prezentat bustul avocatului Petre Stănescu, lucrare furată din Cimitirul Dumbrava, cu mai bine de 20 ani în urmă. La eveniment au fost prezenți directorul instituției, Daniel Costache, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele CJ, Romeo Lungu, reprezentanți Inspectoratului Județean de Poliție Buzău și expertul în artă de la Muzeul Național de Artă, Alexandru Măciucă. ,,Avem aici, lucrarea furată din Cimitirul Dumbrava în 1995, semnată Constantin Brâncuși, fie că este vorba despre o copie, fie că este vorba despre o replică. Este o lucrare ce face parte din cadrul ansamblului funerar al avocatului Petre Stănescu și, așa cum bine s-au spus, sunt foarte multe mistere în jurul acestei lucrări. Urmează ca instituția noastră, cu suportul Consiliului Județean Buzău să realizeze o expertiză pentru că, așa cum ne-a fost explicat de către expertul în artă, sunt  anumite probleme vis-à-vis de tot ceea ce înseamnă copiile și replicile realizate de Constantin Brâncuși, în speță bustul avocatului Petre Stănescu. (…) Indiferent cum ar fi, că este copie, că este o replică, ea este extrem de valoroasă. Brâncuși a venit la Buzău, a locuit la Buzău pe perioada cât au fost create soclurile și cât au fost puse lucrările. (…) Ar fi al treilea muzeu din România deținător al unui Brâncuși, că este copie, că este o replică, iar acest lucru cred că spune multe de la sine”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

O expertiză privind lucrarea dispărută de pe mormântul avocatului buzoian ar urma să fie făcută fie de către specialiștii din țară, fie de către cei din străinătate. Totuși, potrivit expertului în artă de la Muzeul Național de Artă, Alexandru Măciucă, o evaluare exactă ar putea fi făcută de către profesor doctor Teja Friedrich Bach, de la Universitatea din Viena. Acesta este, potrivit specialiștilor, singurul om din lume care poate autentifica sculpturile lui Constantin Brâncuși. În lumea artei, când spui Teja Friedrich Bach, spui Brâncuși. Neamțul și-a dedicat zeci de ani din viață operei lui Brâncuși, a publicat mai multe cărți despre sculptorul român, printre care și cel mai cuprinzător catalog Raisonné , adică un volum cu toate sculpturile lui Brâncuși și istoria lor. ,,Această lucrare are și semnătura artistului și are și stanța turnătoriei  Valsuani, unde a fost executată și lucrarea aflată la Muzeul Național (n.red Muzeul Național de Artă). Pe lângă expertiza care va fi efectuată de către un specialist în domeniu, este absolut necesară și o expertiză tehnică. Mă refer aici la material, aliaje și tot ce presupune procedura de turnare și de execuție. (…) Este o lucrare foarte importantă, de o valoare deosebită. (…) Valoarea sigur este mare. Gândiți-vă că numai una dintre copiile executate după Rugăciune, la vremea respectivă, a costat în jur de 150.000-200.000 de euro. Deci una dintre copiile Rugăciunii. (…) Legat de cine va face expertiza sunt mai multe soluții. În România sunt foarte puțini brâncuşiologi, care se pot număra pe degete. (…) Părerea cea mai autorizată, care este recunoscută internațional de către toți iubitorii de artă și de către toate muzeele din lume, este părerea lui Teja Friedrich Bach, care s-a ocupat o viață întreagă de Brâncuși.Este cel care a scos și catalogul Raisonné al operei lui Brâncuși și care este cel mai în măsură ca să dea verdictul final”, a explicat expertul în artă, Alexandru Măciucă.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a menționat că instituția pe care o reprezintă va face toate diligențele pentru ca expertizele necesare să fie realizate, pentru a scoate în evidență adevărata valoare, atât materială, cât și culturală a acestei opere de artă. ,,Nu este o obligativitate dar, dacă statuia este în patrimoniul Muzeului Județean și implicit al Consiliului Județean, pentru stabilirea adevărului trebuie să alocăm o sumă de bani, pentru a se putea face expertiva necesară. Dacă tot cu ajutorul Ministerului de Interne s-a reușit să se găsească această operă de artă, este normal și noi să facem tot ceea ce trebuie ca să o punem în adevărata ei valoare”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Bustul a fost găsit în București și s-a aflat în custodia poliției încă din luna noiembrie 2015, el fiind recuperat de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate București. Totuși, cercetările poliției sunt încă în desfășurare. ,,În octombrie 1995, s-a sesizat furtul statuii ce reprezintă bustul avocatului Petre Stănescu, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârștirii infracțiunii de furt calificat. În anul 2016, în urma activităților desfășurate în dosarul penal, statuia a fost recuperată”, a declarat subinspector Raluca Chitacu, de la Serviciul de Investigații Criminale- Compartimentul Patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău.

Cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, Muzeul Județean Buzău va face o expertiză, în urma căreia se va stabili când și unde va putea fi amplasată lucrarea. Conform unui contract încheiat la Paris, la 18 aprilie 1907, între văduva avocatului Stănescu şi Constantin Brâncuşi, artistul se angaja să execute personal un monument funerar, cu termen de predare în 1908. Monumentul se compunea din socluri de piatră, o figură alegorică reprezentând o femeie care plânge şi bustul avocatului decedat, specialiştii considerând  lucrarea ca o noutate în arta lui Brâncuşi. Originalele au fost preluate de către Muzeul Naţional de Artă în 1958.

Știri despre: , , ,