Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat: EXPONATUL LUNII FEBRUARIE

de Stiri Buzau Media

Născut la 1 februarie 1894,  pictor efervescent al primei jumătăți a secolului trecut, LUCIAN GRIGORESCU  este unul dintre artiștii care au fost atrași în mod deosebit de peisajele din Franța – în special de la Cassis – și de la Balcic, în perioada când acesta făcea parte din spațiul românesc. Format artistic atât la București dar și la Roma și Paris a fost un pictor prolific al perioadei interbelice, perioadă în care a participat la majoritatea Saloanelor Oficiale de la București, fiind prezent cu multe expoziții personale atât în țară cât și în străinătate (Londra, Berlin, München, Stockolm).

Opera sa este caracterizată de tălmăcirea stărilor proprii de contemplare și de emoție prin raporturi de tentă coloristică deosebit de subtilă ale  percepțiilor și trăirilor sale extreme, opuse: calm – euforie, singurătate – intimitate a comunicării, aproape – departe, cald – rece, indiferență – trăire arzătoare etc. și prin preocuparea foarte atentă pentru tușa de culoare și pentru pensulație, asupra cărora revine într-un lung proces de tatonare până la găsirea soluției finale care să-i satisfacă orgoliul plastic.

Prieten foarte apropiat al lui Octavian Moșescu, nu doar în perioada Școlii de pictură de la Balcic, ci și ulterior, Lucian Grigorescu a fost prezent o perioadă și în Râmnicu Sărat (anii 1959 – 1960) dând o mână de ajutor la consilierea pe probleme artistice a Casei Raionale de Cultură, nou înființată. Pentru Lucian Grigorescu, Octavian Moșescu avea o admirație aparte: „O să vedeți – nu înceta să ne spună – când n-o să mai fiu, despre Lucică se va spune că este unul dintre cei mai mari coloriști din pictura noastră, după Luchian. El a dat însă ceva în plus paletei sale cromatice, o vibrație interioară a culorii care explodează în lumină”, relatează Balcica Moșescu-Măciucă în cartea sa evocatoare a Balcicului (Balcic. Edit.Universalia, 2001).

Muzeul nostru este deținătorul unei lucrări a pictorului – MUNCITOARE -, intrată în patrimoniul nostru încă din perioada constituirii sale, care deși nu face parte din seria tematică  caracteristică creației artistului (peisaje, naturi statice) este o lucrare cu reale  valori picturale, care poate fi încadrată în  perioada realismului socialist. Lucian Grigorescu ( 1894-1965)
Muncitoare
ulei/pânză
147 x 114 cm
Nr. Inv. 90