Nume sonore ale științei și culturii românești la UNIVERSITATEA DE VARĂ ORIGINI

Fundația ORIGINI CARPATICE a inaugurat duminică dimineață UNIVERSITATEA DE VARĂ ORIGINI sub genericul CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE.
Prima ediție a Universității de vară se desfășoară în perioada 29.08.2015-06.09.2015, la Poiana Pinului, în județul Buzău.
Programul acestei universități cuprinde cursuri din domeniile spiritualitate, medicină, neurologie, genetică, fizică, astronautică,istorie, filosofie, literatură, arte susținute de:
- Prof. univ. dr. Leon Zăgrean
- Acad. Ovidiu Bojor
- Gen. rez. Mircea Chelaru
- Gen. rez. prof. univ. dr. C-tin Dulcan
- Conf. univ.dr.G.Iscru
- Prof. dr. Alexandru Mironov
- Gen. dr. Dumitru Prunariu
- Dr. Alexander Rodewald
- Dr. Georgeta Cardos
- Fizician Andrei Dorobanțu
- Cercetător Daniel Roxin
- Cercetător Gabriel Dobre
- Pr. prof.dr. Mihail Milea
- Prof. dr. Viorica Nebel
- Prof. dr. Valeriu Șușnea
Cursurile se adresează liceenilor, studenților, tinerilor profesori, precum și celor interesați de a dialoga pe temele de mai sus.
De menționat că la această primă ediție a Universității de vară de la Poiana Pinului participă 50 de olimpici buzoieni, ca recompensă oferită pentru meritele obținute la competițiile naționale. Participarea olimpicilor la lucrările Universității de vară a fost sprijinită de CJ Buzău și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.
Cuvântul de deschidere a cursurilor a fost rostit de președintele FUNDAȚIEI ORIGINI CARPATICE, ing. Ștefan Davidescu. Acesta a menționat că demersul înființării acestei instituții culturale nu este primul în România, dar este primul la Buzău.
”Ne-am inspirat, recunoaștem, din modelul creat de marele savant și patriot Nicolae Iorga, care, în 1908, la Vălenii de Munte iniția un act cultural de o valoare impresionantă. La 11 iunie 1908, în paginile ziarului Neamul Românesc, se anunța că mai mulți profesori și învățători au hotărât să țină cursuri de vacanță la Vălenii de Munte, timp de o lună,iar ziarul Biruința scria că această inițiativă s-a născut din dorința de a răspândi cât mai multă lumină și învățătură bună” ,a declarat președintele fundației, ing. Ștefan Davidescu.
Cursurile Universității de vară își propun să ofere răspunsuri unor mari întrebări referitoare la originile și istoria adevărată a poporului român. În discursul său, Ștefan Davidescu a formulat, sub titulatura “ știați că? “, mai multe răspunsuri menite să stimuleze curiozitatea participanților:
În zona Olteniei se înregistrează cea mai veche locuire în bordee din lume-18000 de ani înainte de Hristos, cea mai veche activitate de minerit, cea mai veche activitate metalurgică a aramei din lume ș.a.m.d.
La finalul discursului său, acesta a menționat:
“Poate că sunt numai legende, veți spune, excelențelor. Poate.
Poate că este numai manifestarea unui patriotism exacerbate. Poate.
Vă revine sarcina să meditați și să cercetați. Doar sunteți excelențele generației voastre.
Noi vă propunem dialogul, dezbaterea, schimbul de idei ca modalități de comunicare între generația noastră și generația voastră.
Prin invitații de seamă pe care îi veți audia, cunoaște, întreba, îndrăznesc să afirm că v-am pregătit un regal, o sărbătoare a spiritului” ,a conchis Ștefan Davidescu.
Conf. univ. dr. Iscru, a făcut o succintă prezentare a tematicii propuse de el, pornind de la definiția dacologiei, ca știință a identității noastre naționale reale.
În același spirit au susținut alocuțiuni gen. rez. Mircea Chelaru și C-tin Dulcan, acad. Ovidiu Bojor și prof. univ. Leon Zăgrean.