Școala de Olărit de la Colți oferă tabere gratuite pentru copii, ONG-urile așteptate să se înscrie

de Stiri Buzau Media

 

 

Școala de Olărit de la Colți, un proiect al Centrului de Artă Aluniș finalizat cu susținerea Kaufland România, face un apel pentru ONG-urile și asociațiile care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile să aplice pentru participare la tabere gratuite începând cu data de 1 septembrie. 

Școala de Olărit de la Colți readuce la viață meșteșugul olăritului pe Valea Buzăuluiși reînvie tradiția ceramicii buzoiene cu scopul de a le fructifica în favoarea comunității locale și a celor aflați în dificultate. Din septembrie 2021 când a fost demarat proiectul, peste 200 de tineri și copii aflați în situații de vulnerabilitate (sărăcie, în grija sistemului de stat, risc ridicat de abandon școlar etc) au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă, iar două localnice au fost formate profesional și angajate ca primele femei olar de pe Valea Buzăului. Școala de Olărit de la Colți a oferit până acum ateliere pentru Amurtel România (Familia Amurtel și Centrul de Zi Izvorul Speranței), Asociația Lindenfeld (Ajungem Mari), Casa Bună, DGASPC Buzău, Școala Gimnazială Calvin etc și programul este în continuare deschis pentru orice organizație care dorește să ofere ateliere de creație celor aflați în grija și atenția lor. 

În luna iulie 2022 a fost finalizată și deschisă oficial casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți. Situată la jumătatea distanței dintre Muzeul Chihlimbarului și Așezările Rupestre Aluniș, Casa Lila dispune de șase camere, două terase și un atelier complet echipat de olărit și creație artistică. Este un spațiu multifuncțional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate fiind administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității. 

Casa de oaspeți poate găzdui și tabere de creație în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradițiile locale și drumeții în natură. Astfel ONG-urile, asociațiile sau alte grupuri de inițiativă, din Județul Buzău dar nu numai, care au drept beneficiari tineri și copii aflați în situații de dificultate sunt încurajate să solicite o astfel de tabără sau ateliere gratuite la  rezervari@alunis.ro

Funcționarea Școlii de Olărit de la Colți și continuarea programului de educație culturală sunt posibile datorită oaspeților care aleg să îi treacă pragul fie alegând să se cazeze la Casa Lila, participând la atelierele de olărit contra cost oferite în fiecare duminică de la ora 11 sau achiziționând Ceramică de Colți, obiecte create în atelierul școlii care surprind esența ceramicii buzoiene vechi dar o reinterpretează în manieră proprie. 

Centrul de Artă Aluniș, inițiatorul proiectului Școala de Olărit de la Colți, este o organizație non profit dedicată revitalizării tradițiilor și facilitării accesului la educație culturală ca premise pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității locale din zona Aluniș-Colți, Buzău. 

Centrul de Artă Aluniș deulează proiecte menite să promoveze, protejeze și conserve cadrul natural și moștenirea culturală a zonei punând accent pe susținerea turismului responsabil și încurajarea inițiativelor locale. Astfel, au luat naștere cele două case de oaspeți, Aluniș Retreat (Aluniș) și Casa Lila (Colți), unități administrate de către localnici care prin funcționare asigură locuri de muncă în comunitate și susțin proiectele asociației (ateliere gratuite de olărit, pian, chitară, evenimente de artă și cultură cu intrare gratuită etc).

Școala de Olărit de la Colți este un proiect finalizat cu susținerea Kaufland Romania, parteneri constructie: XELLA România , Leier Romania, Alchim Expert.

 

 

 

 

Știri despre: