Weekend cu obiceiuri și tradiții românești la Aluniș

de Stiri Buzau Media

În acest weekend, 10-11 iulie 2021, Centrul de Artă Aluniș așteaptă vizitatorii la o celebrare a  culturii și tradițiilor românești. Muzica tradițională românească, costume și măști, datini și obiceiuri, precum și cadrul natural deosebit în care se vor desfășura, toate se împletesc într-un eveniment experiență.

Evenimentul începe sâmbătă, 10 iulie ora 11, cu „Povești din Brănești”. Grupul de copii din cadrul Asociației Helios Tradiții și Obiceiuri vin la Aluniș într-un eveniment spectacol în care demonstrează arta și tehnica construirii măștilor tradiționale românești. De la ora 15.30 aceștia vor umple grădina Centrului de Artă Aluniș cu urale, dansuri, tradiții și obiceiuri românești din zona Brănești/Ilfov.

Asociației Helios Tradiții și Obiceiuri este un ONG care are ca misiune promovarea și încurajarea copiilor și tinerilor în activități de promovare, păstrare și perpetuare a datinilor, obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, atât locale cât și naționale, precum și respectarea valorilor umane, spirituale și materiale.

Spectacolul muzical se continuă cu un concert al trupei Graiu, care reinterpretează organic și electric muzici în graiuri din Bucovina, Maramureș, Bihor, Vlașca, până în Tessalia, Macedonia, Istria, Meglen, Pind. Graiu cântă și încântă în dialectele istorice românești (două din ele pe cale de dispariție): aromâna, meglenoromâna, istroromâna și, desigur, dacoromâna (româna standard nord-dunăreană).

Seara de sâmbătă se încheie cu prima proiecție cinematografică din seria „Cinema în iarbă verde”, un eveniment menit să aducă filme românești la Aluniș. Seria începe cu  filmul lui Cristian Mungiu, Amintiri din epoca de aur 1, o comedie despre legendele urbane din perioada comunistă.

Primele trei proiecții de film românesc (10 iulie, 17 iulie și 24 iulie) sunt oferite cu ajutorul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Duminică, 11 iulie, participanții sunt îndemnați să descopere împrejurimile zonei Aluniș-Colți cu o drumeție în natură care îi va purta pe la  un fost loc de extracție a chihlimbarului, La Gogoane (culmea cu mici trovanți) și vatra părăsită a unui sat specific locului. Drumeția durează 3,5-4h, traseul este ușor și poate fi făcut de toate categoriile de vârstă.

Toate evenimentele din ziua de sâmbătă sunt cu intrare liberă, dar donațiile către Centrul de Artă Aluniș sunt apreciate. Donațiile, încasările pe produsele consumate sau achiziționate de la magazinul centrului merg către susținerea proiectelor viitoare și către meșterii, artizanii și producătorii locali care le-au realizat.

Centrul de Artă Aluniș este o asociație neguvernamentală nonprofit care are ca obiectiv revigorarea tradițiilor din Munții Buzăului și promovarea turismului sustenabil în zonă prin artă și cultură. În cadrul centrului au loc expoziții de artă, concerte, tabere și ateliere. Mai multe detalii despre evenimentele centrului pe pagina dedicată de facebook: www.facebook.com/alunisart