Ziua de 10 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 10 ianuarie 1799 se năștea, în localitatea Bănești din județul Vâlcea, ???????? ??????? (d. 1875), românul care a inventat stiloul. Poenaru a fost, de asemenea, unul dintre organizatorii învăţământului naţional. În timpul revoluţiei de la 1821, a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. Deşi, după înfrângerea acestuia, pandurii erau vânaţi şi decapitaţi, Petrache Poenaru scapă, iar în 1822 obţine o bursă de studii la Viena şi Berlin. Aici învaţă despre o seamă de instrumente tehnice noi la vremea aceea, precum şublerul şi micrometrul. În 1826 primeşte o bursă franceză şi îşi completează studiile la Ecole Polytechnique din Paris. În 1827, la data de 25 mai, obţine Brevetul francez 3208 pentru „Condei portăreţ fără sfârşit alimentându-se el însuşi cu cerneală”. Această invenţie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind la crearea unui obiect folosit şi în prezent de milioane de oameni.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Petrache Poenaru”, de George Potra.
  • Tot într-o zi de 10 ianuarie, dar în 1906, se năştea la Tulcea matematicianul ??????? ?. ?????? (d. 1973). Este primul român care a primit (post-mortem, în 1996) Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society, și cel care a introdus ştiinţa calculatoarelor în România (Gr.C. Moisil este fondatorul secţiei de maşini de calcul din cadrul Universităţii din Bucureşti). A avut contribuţii remarcabile la dezvoltarea informaticii în România şi la formarea primelor generaţii de informaticieni; deschizător de drumuri, cu contribuţii inovatoare în matematică, informatică, automatică și cibernetică.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „Lecţii despre logica raţionamentului nuanţat” și „Opera matematica”, de Grigore C.Moisil, și volumul monografic dedicat acestuia „Un om ca oricare altul”, de Viorica Moisil.
  • Pe 10 ianuarie 1943 se năștea la Buzău poetul ??? ????????? (d. 2012). Supranumit „poetul artiștilor avangardiști din anii 70”, Nicolescu este autor al unor versuri cântate de Nicu Alifantis sau de Florian Pittiș, un poet apreciat de Ion Barbu sau de Al. Piru. Celebrul Nicu Alifantis mărturisea că îi datorează lui Ion Nicolescu succesul la public, de care a beneficiat la începutul carierei muzicale. Buzoianul a absolvit Liceul „B. P. Hasdeu”, a urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității din București și s-a pensionat la doar 25 de ani, din cauza sănătății precare. Considerat inițial „un nou Labiș”, o boală ciudată i-a curmat avântul, afectându-i mintea și transformându-l într-un om care cutreiera zilnic străzile Buzăului, cu ochelari de soare și o cameră de luat vederi.
    Biblioteca noastră deține şapte titluri din opera: „Ironice” (1970), „Retorica” (1975), „Vox populi, Vox Dei” (1979), „Voi de colo, de la Biarritz” – roman (1979), „Scrisori de serviciu” (1982), „Odele pământului pârjolit de iubire” (1986), „Mioritiada” (reeditare 2009).
  • Pe 10 ianuarie 1971 se stingea din viață, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, la vârsta de 87 de ani, creatoarea de modă ????????? (????) ?????? (n. 1883), cea care a revoluționat lumea modei. Ea a eliminat corsetul din garderoba feminină şi a impus părul scurt, puloverelor inspirate din tricourile marinarilor şi taioarelor severe. Ea a impus încetul cu încetul un stil vestimentar relaxat, cu rochii și costume simple, bijuterii de efect, asortate ținutelor, parfumuri și textile reinventate, încurajând reprezentantele sexului frumos să renunțe la hainele sofisticate și incomode, care au dominat secolul al XIX-lea, în favoarea celor simple, dar elegante.
    Mai multe detalii despre viața marii creatoare de modă găsiți în volumele din colecțiile bibliotecii noastre: „Coco Chanel”, de Edmonde Charles-Roux; „Rivalele: Coco Chanel şi Elsa Schiaparelli”, de Jeanne Mackin; „Coco Chanel: Creatoarea care a revoluţionat lumea modei”, de Milo J Krmpotić și Wuji House.

 

Știri despre: , ,